Kahire zirvesinde sonuç yok | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Afrika

Kahire zirvesinde sonuç yok

Türkiye, İran ve Mısır'ın katılımıyla gerçekleşen Suriye toplantısında ilerleme sağlanamadı, Davutoğlu çabaların sürdüğünü belirtti.

Konular: Ortadoğu, Suriye, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Acil çözüm olmaz'

'İran'ın katılımı önemli'

Tahran suçlanıyor

Bakanlar BM Genel Kurul toplantıları kapsamında New York’ta bir başka toplantı yapacaklarını duyurdu. [AA]

türkiye, iran ve mısır dışişleri bakanlarının katılımıyla mısır'ın başkenti kahire'de düzenlenen 'suriye toplantısı' sona erdi. toplantı sonucunda 18 ayını dolduran ülkedeki şiddetin çözümüyle ilgili sonuç çıkmadı, dışişleri bakanları 'ortak hareket' mesajı verdi. bakanlar eylülün son haftası bm genel kurul toplantıları kapsamında new york’ta bir başka toplantı yapacaklarını duyurdu.

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, iran dışişleri bakanı ali ekber salihi ve mısır dışişleri bakanı muhammet kamil amr, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. davutoğlu, yaptığı açıklamada, suriye krizi konusunda türkiye, mısır ve iran'ın bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyledi.

suriye'de yaşanan krizin bir an önce çözüme kavuşması için çaba gösterdiklerini ifade eden davutoğlu, "toplantının, kahire'de yapılmış olması semboliktir. çünkü burada halkın istekleri doğrultusunda bir değişim oldu ve halkın oylarıyla işbaşına gelen bir yönetim var. umarım, suriye halkının da başına kendi seçtiği bir yönetim gelir" ifadesini kullandı.

toplantıda, bm ve arap birliği özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi'den de suriye ile ilgili bilgi aldıklarını belirten davutoğlu, "sorunun çözülmesi için de diplomatik yollar arayışımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

davutoğlu, iran’ın dışişleri düzeyinde toplantıya katılmasının da kayda değer olduğunu belirtti.

acil çözüm gerçek dışı

suriye krizi için herkesin acil bir çözüm beklediğini ancak acil çözüm beklemenin gerçek dışı olduğunu savunan iran dışişleri bakanı salihi ise, ''çözüm için daha fazla müzakere ve toplantıya ihtiyacımız var'' dedi.

salihi, suriye hükümetine, 'halkın isteklerini dikkate al' tavsiyesinde bulunduğunu, bunun üzerine medyanın ''iran taraf mı değiştiriyor'' şeklinde makaleler yazarak kendilerini taraf değiştirmekle suçladığını iddia etti.

mısır dışişleri bakanı muhammet kamil amr ise toplantıda ilkeleri konuştuklarını, suriye'de şiddetin ve katliamların acil olarak durdurulması için çözüm yollarını görüştüklerini söyledi. amr, 'suudi arabistan'ın mazeret göstererek toplantıya katılmadığını' belirterek, toplantının ana hedefinin çözüm olduğunu vurguladı.

en önemli üç ilke

toplantıda suriye krizinin çözümüyle ilgili ilkeler de masaya yatırıldı. bu ilkelerin en önemlileri şiddet eylemlerinin derhal durması, suriye’nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması, topraklarının selameti ve yabancı askeri müdahalenin reddedilmesi.

bu ilkeler ayrıca suriye halkının çeşitli renklerinin katılımıyla halkın demokrasi, özgürlük, saygınlık, demokratik ve çoğulcu siyasi rejim umutlarının ve taleplerinin gerçekleşmesi, krizin çözümünü amaçlayan arap ve uluslararası çabaların desteklenmesini de kapsıyor. 

suriye'de 18 ayını dolduran ayaklanmada aktivistlere göre can kayıpları 27 bini aşmış durumda. bm aracılığıyla yürütülen diplomatik çabalar henüz bir sonuca ulaşmadı, özel temsilci kofi annan'ın yerine gelen lahdar ibrahimi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği şam ziyaretinde mevcut krizin tüm dünya için bir tehdit oluşturduğunu söylemişti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;