Mısır Seçimleri
Kahire'de acımasız dayak
Mısır'da askeri yönetime karşı düzenlenen gösteriler sırasında, güvenlik güçleri çok sert yöntemlere başvuruyor.
Haberin Öne Çıkanları
'Asker dövüyor'
Tahrir'i boşaltıldı
Kamplar yakıldı
al jazeera'nın içeriğini doğrulayamadığı, internet üzerinden paylaşılan bu videonun, cumartesi günü kaydedildiği belirtiliyor. görüntüde polisin elbiseleri parçalanan bir kadın göstericiyi darp ettiği görülüyor. [youtube]
mısır’ın başkenti kahire’de askeri konseyin yönetimi sivillere devretmesini isteyen göstericiler, cuma gününden beri eylemlerine devam ediyor. göstericiler ve polis arasındaki çatışmalar üçüncü gününe girdi. cumartesi akşam saatlerinde durulan çatışmalar pazar gün içinde yine hız kazandı. polis, göstericilerin parlamento binası önüne gitmesine engel olmaya çalışıyor.
eylemin ikinci günü olan cumartesi ise mısırlı askerler, göstericileri coplarla döverek dağıtmaya çalıştı. askerler göstericilerin kamp kurduğu parlamento önündeki çadırları yaktı. görgü tanıkları ve eylemciler askerlerin, birçok kişiyi parlamento binasına sürükleyerek dövdüklerini öne sürdü.
al jazeera muhabiri sherine tadros, kahire’de çok çirkin görüntülere bizzat tanık olduklarını söyledi.
“protestoculara gerçek anlamda şiddet uygulandığını gördük” diyen tadros, silahsız protestocuların askerler ve polis tarafından dövüldüğünü söyledi.
24 yaşındaki aya emad’ın burnu kırıldı, bir kolu alçıya alınırken diğer kolunda büyük orluklar oluştu. emad, ap’ye yaptığı açıklamada askerlerin kendisini başörtüsünden ve saçından tutarak kabine merkezinin içine sokmak için sürüklediklerini söyledi. askerlerin kendisini yerde tekmelediklerini kaydeden emad, bir askerin kendisine elektrik verdiğini, bir diğerinin ise yüzüne vurduğunu öne sürdü.
çatışmalar devam etti
kahire’de devrimin merkezi olan tahrir meydanında çatışmalar sağlık bakanlığı tarafından cuma gününün bilançosunun açıklanmasının ardından hız kazandı. bakanlık gösterriciler ve askerler arasında yaşanan son çatışmalarda 10 kişini öldüğünü 432 kişinin yaralandığını açıkladı.
cuma günü askerler tahrir meydanı’na yakın mesafedeki parlamento binası önünde kurulan bir kampı dağıtmıştı.
açıklamanın ardından cumartesi günü de kahire’de parlamento binası önünde asker ve göstericiler arasında şiddetli, çatışmalar meydana geldi. tahrir meydanı ve parlamento binasına çıkan sokaklar savaş alanını andırır hale geldi. askerler parlamento binası ve tahrir meydanı arasına barikatlar kurdu ancak çatışmalar sürdü.
protestocular başlarında kasklarla, metal levhalar ve hatta çanak antenlerle kendilerini korumaya çalıştı. polis ve göstericiler arasında taşlı sopalı, molotofkokteylli çatışmalar yaşandı.
al jazeera muhabiri, cumartesi gece saatlerininde olayların durulduğunu aktardı ve askerlerin tahrir meydanı’nı boşaltmaya çalışarak içeri kimsenin sızmaması ve meydanın yeniden protestocuların işgaline uğramaması için uğraştıklarını söyledi.
olayların ardından, kasım ayında kurulan ve askeri yönetime ordu karşıtı gösterilere karşı takınması gereken tutum konusunda danışmanlık yapması planlanan dokuz üyeli konsey de askerin göstericilere müdahalesini protesto amacıyla istifa etti.
öte yandan protestocular tarafından atılan molotofkokteyli nedeniyle 213 yıllık bilimsel araştırma enstitüsünde yangın çıktı. onlarca eski el yazması eser, belge ve tarihi harita kullanılamaz biçimde yandı.
‘karşı devrim’
başbakan kemal el canzuri, cumartesi günü olayları değerlendirdiği açıklamasında
mısır’da barış ve huzuru engellemeye çalışanlar olduğunu belirterek, “ülkede durum ne zaman iyiye doğru gitse birileri buna çeşitli yöntemlerle müdahale ediyor” ifadelerini kullanmıştı.
cuma günkü gösterilerde protestocuların arasına karışan provokatörler olduğuna dikkat çeken canzuri, bu kişilerin kalabalığı kışkırttığını ve hükümet binasına saldırı gerçekleştiğini söylemişti.
mısır halkına ve siyasilere seslendiğini ifade eden canzuri, “mısır’ı korumamız lazım, bu kişiler devrimci değil, bu yaşananlar devrim değil, tam tersine devrime karşı bir saldırıdır” diye konuşmuştu.
canzuri, olaylara neden olan hataların çoğunun göstericilere ait olduğunu aktarmıştı. asker ve polisin gerçek mermi kullandığına dair iddiaları şiddetle reddeden canzuri, bu konuda gerekli araştırma ve incelemeyi bizzat kendisinin titizlikle yaptığını ifade etmişti.
mısır’da 10 ay önce başlayan halk ayaklanmasının ardından eski lider hüsnü mübarek devrilmiş, yüksek askeri konsey yönetimi devralmıştı.
göstericiler yaklaşık iki haftadır kabine binasının önünü işgal ediyor ve başbakan canzuri ve bakanlarının burada toplanmasına engel oluyordu. göstericiler yüksek askeri konsey’in istifa ederek yönetimi bir an önce sivillere devrini istiyor.
gösteriler mısır’da yapılan 28 kasım tarihli parlamento seçimlerinin ikinci turunun tamamlanmasının ardından başladı. oy verme işlemi bu kez ismailiye, süveyş, asvan ve nil deltası bölgelerinde gerçekleşmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar