Ortadoğu
Kamışlı'da Kürt bayrağı
Suriye'nin kuzeyindeki en büyük kentin Kürtlere devri için pazarlıklar sürerken, buradaki bazı binalara bayrak asıldı.
Haberin Öne Çıkanları
Kürtlerin oranı yüzde 15
Irak'ta kamp kuruldu
Ürdün'e top mermileri

suriye’nin türkiye sınırındaki kamışlı’da kürtlerin iktidar güçleri karşısında kontrolü ele geçirmesi kentteki dengeleri değiştirebilir. ülkenin kuzeyindeki bazı kentlerin el değiştirmesiyle birlikte, mardin'in sınır komşusu kamışlı için kürt gruplarla esad güçleri arasındaki pazarlık sürüyor.
kilis'in güneyindeki afrin ve şanlıurfa'nın güneyindeki kobani’de yönetimi devralan kürtler, çoğunlukta oldukları haseke bölgesinde de derbesiye, serekaniye, amude ve derik’te de hakim durumda.
pazarlıkların sürdüğü kamışlı ise bölgenin en büyük kenti. buradaki bazı binalara kürt bayrağı asıldı bile. kamışlı da kürtlerin eline geçerse, 17 aydır muhaliflerin ayaklanmasını bastırmaya çalışan devlet başkanı beşar esad bu bölgedeki hakimiyetini büyük ölçüde kaybetmiş olacak.
yaklaşık 23 milyon nüfuslu suriye’de nüfusun yüzde 15'ini kürtler oluşturuyor, bunların yüzde 80'i de haseke bölgesinde yaşıyor. kamışlı, kobani ve afrin kentlerinde dört milyona yakın kürt var.
ülkede iki önemli kürt siyasi grubu mevcut. birincisi içinde 12 örgüt bulunan çatı kuruluşu kürt ulusal konseyi. diğeri ise pkk'nın uzantısı demokratik birlik partisi, kısa adıyla pyd. pyd esad'lı çözüm, kürt ulusal konseyi ise rejimin yıkılmasını istiyor. iki grubun ortak noktaları ise özerk bölge talebi.
iki oluşum, irak'ın kuzeyinde kürt lider mesut barzani'nin ev sahipliğinde bir araya gelip birlikte hareket etme kararı almıştı. kürtler, bu karardan sonra suriye'nin kuzeyinde kontrolü ele geçirmeye başladı.
suriye sınırındaki olayları yakından takip eden ankara yönetimi ise, aynı zamanda suriye'den kaçarak ülkeye gelen 44 binden fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.
irak'ta sığınmacı kampı kuruldu
diğer yandan, suriye'deki şiddetten kaçanlar lübnan, ürdün ve irak gibi komşu ülkelere de gidiyor. suriye'deki yoğun çatışmalar sebebiyle, nisan ayından beri komşu ülkelere göç üç katı kadar arttı.
irak da, sınırlarını suriyeli sığınmacılara açan ülkelere eklendi. şimdilik 7490 suriyeli, açılan sınır kapılarından irak'a geçiş yaptı
sığınmacılar, resmi olarak salı günü irak'a giriş yapmaya başladı. anadolu ajansı, irak sınırındaki el enbar ilindeki el kaim sınır kapısı'ndan 400 sığınmacının geçtiğini bildirdi. ajansa göre, çoğunluğu el kaim'in karşı tarafındaki elbu kemal şehrinden kaçan sığınmacılar için 300 çadırlık bir kamp kuruldu.
irak hükümet sözcüsü ali debbağ, ülkeye gelecek sığınmacılara harcanmak üzere 41 milyon dolar tahsis edildiğini ve sığınmacılar için suriye-irak sınırındaki el kaim ve rabia sınır kapılarının yanında iki kamp kurulacağını açıklamıştı.
ürdün'e üç top mermisi düştü
suriyelilerin en fazla geçiş yaptığı ülke ise ürdün. resmi açıklamaya göre, ürdün'deki sığınmacı sayısı 140 bini geçti. ülkedeki yardım kuruluşları ise bu sayının 200 bini aştığını savunuyor.
güvenlik kaynakları, son olarak ürdün'ün ramse kentine suriye tarafından atılan üç top mermisinin isabet ettiğini belirtti. olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
aynı kaynaklara göre, ilk iki top mermisinin insansız bölgeye düştü, üçüncüsünün ise basın mensupları ve canlı yayın araçlarının bulunduğu bölgenin yakınına isabet etti.
ürdün kralı 2. abdullah, pazartesi günü hükümete suriyeli sığınmacılara kapıları açma talimatı vermişti. ürdün’de sığınmacılar için kurulmakta olan zaatari kampına su ulaştırılabilmesi için almanya’dan da 400 bin euro yardım yapmaya hazırlanıyor.
'savaş gemisi balıkçılara ateş açtı'
geçen hafta yapılan resmi açıklamada lübnan'daki sığınmacı sayısının 30 bini aştığı ifade edilmişti. son beş günde ise, ülkeye 8 bin 500 ila 30 bin arası suriyeli daha giriş yaptı.
lübnan-suriye sınırında rejime bağlı ordu güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar devam ederken, suriye savaş gemisinden lübnanlı balıkçı teknelerine ateş açıldığı iddia edildi. alınan bilgiye göre, balıkçılar, ağlarını bırakarak akkar kıyılarını terk etti.
lübnan-suriye sınırında rejime bağlı ordu güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar devam ederken, suriye savaş gemisinden lübnanlı balıkçı teknelerine ateş açıldığı iddia edildi. alınan bilgiye göre, balıkçılar, ağlarını bırakarak akkar kıyılarını terk etti.
ayrıca, çatışmalar sırasında, lübnan'ın kuzeyine iki bomba düştüğü belirtildi. görgü tanıklarına göre, suriye tarafından atılan bombaların akkar bölgesine düştü.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü. muhaliflerin oluşturduğu suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
ülke sınırları içerisinde şiddetli çatışmalar sürerken, silahların gölgesinden kaçanlar komşu ülkelere sığınıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar