Türkiye
Kan davaları için proje
Mardin'de beş kişinin cezaevi önünde öldürülmesi üzerine valilik harekete geçti. Sivil toplum örgütlerinin önerileri bekleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
Valilik açıklama yapacak
Cezaevi önünde bildiri
Şüphelinin ifadeleri

mardin’de geçtiğimiz hafta iki anne ve üç çocuğunun öldürülmesiyle, bölgede uzun yıllardan beri var olan kan davaları yeniden gündeme geldi. öldürülenlerden üçünün çocuk olması, üstelik saldırganların çocuklara hedef gözeterek ateş etmesi üzerine, mardin valiliği öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. vali ahmet cengiz'in duyurduğu projenin adı, 'mardin’in kanayan yarası: kan davası.'
kamu temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantıda, kan davalarının sebepleri, topluma ve bölgeye etkileri, kan davalarıyla mücadele yöntemleri ile bu konuda yapılabilecek çalışmalar ele alındı.
projeyle ilgili herkesin önerisini beklediklerini aktaran vali cengiz, "eğer bu bir töre ise, böyle bir töre yere batsın diyorum. bu aslında bir töre değil, vahşettir" diye konuştu.
kürsüye çıkan mardin belediye başkanı mehmet beşir ayanoğlu da, "bu olayları ancak eğitimle önleyebiliriz. bu işlerin yargı yolu ile halledilmesi, toplumun insanlığın kabul ettiği usullerden biridir" ifadesini kullandı.
okullarda rehberlik, camilerde hutbe
okullarda rehberlik, camilerde hutbe
toplantıda kan davalarının önlenebilmesi için öneriler ortaya atıldı. bunlardan bazıları, okullarda rehberlik öğretmenlerinin konuyu öğrencilere anlatması, camilerde cuma hutbeleri ve vaazların kan davalarını işlemesi.
mardin valisi cengiz, hazırladıkları projenin olgunlaşmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde resmi açıklama yapacaklarını söyledi.
cezaevi önünde açıklama yapılacak
bölgede yaşayan kanaat önderleri ise, kan davalarına dikkatleri çekmek üzere mardin cezaevi’nin önünde bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. batman'da yaşayan kanaat önderi eşref tarhan, yarı resmi anadolu ajansı'na (aa) yaptığı açıklamada, kendisinin de kan davası yüzünden büyük acılar çektiğini söyledi.
tarhan, "artık kan davası ve şiddet olaylarından acı çekmek istemiyoruz. bu kapsamda sivil toplum kuruluşları, aşiret liderleri ve kanaat önderleri ile bir araya gelip ortak bildiri hazırlıyoruz. mardin cezaevi önünde bildirimizi kamuoyuna açıklayacağız" dedi.
son hali netleşmeyen bildiride, bölgede yaşayanlardan şiddeti onaylana aşiret liderleriyle ilişkilerin kesilmesi istenecek.
arazi anlaşmazlığına dayanıyor
mardin'deki e tipi kapalı cezaevi'ne görüş için gelen ayşe sürer, emine ipek ile çocukları süleyman fırat sürer, nizamettin ipek ve narin ipek, cezaevi önünde başlarından vurularak öldürülmüştü.
kan davası nedeniyle işlenen cinayetler, aileler arasında bir yıl önce yaşanan arazi anlaşmazlığına dayanıyor. erkan ailesiyle husumeti bulunan sürer ve ipek ailelerinin silahlı kavgasında, erkan soyadlı iki kişi hayatını kaybetti. ardından diyarbakır'a taşınan ipek ailesinin yaşadığı ev ateşe verildi ve iki çocuk öldü.
bir şüpheli itiraf etti
cezaevi önündeki cinayetlerle ilgili yedi kişi tutuklandı. mahkemeye çıkarılan isimlerden diyaeddin erkan, kuzeniyle birlikte beş kişiye ateş ettiklerini söyledi. erkan'ın ifadesine göre, saldırganlar hiçbir engelle karşılaşmadan kurbanları vurduktan sonra yaya olarak olay yerinden kaçtılar.
kaynak: ajanslar
kaynak: ajanslar
Yorumlar