Amerika
Kanada'da harç tepkisi
Quebec'te okul ücretlerinin artırılmasına tepkili öğrencilerin eylemleri 100. gününe girdi. Hükümetin özel güvenlik yasasına da tepki var.
Haberin Öne Çıkanları
100 gün geçti
Gece toplandılar
Öğrencilere destek

kanada'da quebec eyaleti hükümetinin, üniversite harçlarına yaptığı zammı protesto eden öğrencilerin eylemleri sürüyor. hükümetin son olarak eylemleri kısıtlamak amacıyla çıkardığı özel güvenlik yasası gösterilerin boyutunu daha da arttırdı.
protestoların başlanmasının üzerinden 100 gün geçerken, gece saatlerinden itibaren sokakları doldurmaya başlayan on binlerce kişi montreal kentinde yürüyüş düzenledi. ellerinde çeşitli pankartlar taşıyarak renkli görüntüler oluşturan kalabalık, quebec valisi jean charest’i protesto etti ve güvenlik yasasına tepkilerini dile getirdi.
quebec üniversitesi öğrencilerinden chloe domingue-bouchard, “bugün burada sadece harçları protesto etmek içinde değil, hepimizi potansiyel suçlu durumuna düşüren adaletsiz yasaya karşı gelmek için toplandık” dedi. bir başka öğrenci ise valiyi diktatör gibi davranmakla suçladı. gösteride herhangi bir olay yaşanmadı.
yeni güvenlik yasası, katılımcı sayısı 50’yi aşan göster için polisten izin alınması zorunluğu getiriyor. yasa ayrıca eylemler gerekçesiyle üniversitedeki derslerin ağustos ayı ortasına kadar askıya alınmasını öngörüyor.
maske takmak yasaklandı
bu yasadan hareketle, geçtiğimiz günlerde bazı göstericilerin polisle çatışması ve çevreye zarar vermesi üzerine montreal kentinde maske takılması yasaklandı. yasağa uymayanlara para cezası verilecek.
yasadan hareketle ilk tutuklamalar ise pazartesi günü gerçekleşmişti. sherbrooke kentinde gösteri düzenleyen öğrencilerden 36’sı gözaltına alınmıştı. aynı gün uluslararası olimpiyat komitesi'nin yıllık toplantısının yapıldığı quebec city kongre merkezi'ne yürümek isteyen binlerce öğrenci polis tarafından engellenmişti.
quebec hükümeti şubat ayında eyaletteki üniversite harçlarına yüzde 82 oranında, ortalama bin 700 dolara tekabül eden zam yapmıştı.
harç zammına başlangıçta bütçe açığının giderilecek olması açısından quebec halkı arasında belirli bir destek varken, bu destek zamanla öğrencilerden yana döndü. bunun en büyük nedeni olaraksa valinin süreci iyi yönetememesi gösteriliyor
kaynak: ajanslar
Yorumlar