Katar
Katar Emiri Ankara'da
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani, Katar’a Türk üssü kurulması kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara'da görüştü.
erdoğan’ın daha önce açıklanan resmi programında yer almayan ziyaret, sonradan duyuruldu.
cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre katar emiri’nin gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında, enerji sektörü ve ekonomi alanında ikili ilişkileri daha da geliştirme konusu, ayrıca türkiye-katar kültür yılı vesilesiyle halen sürdürülmekte olan etkinlikler görüşüldü. cumhurbaşkanı erdoğan ve katar emiri’nin suriye, irak, yemen ve filistin hakkında görüş teatisinde bulundukları da kaydedildi.
cumhurbaşkanlığı sarayı'ndaki görüşme, katar’a bir türk askeri üssü kurulması kararının ardından gerçekleşti.
türkiye'nin yakın müttefiki katar'da asker konuşlandırılabilmesini öngören anlaşma, geçtiğimiz hafta meclis dışişleri komisyonu'nda kabul edildi. anlaşma ile katar da türkiye'ye askeri personel gönderebilecek.
dışişleri komisyonu'ndan yapılan açıklamada, anlaşmayla birlikte türk silahlı kuvvetlerinin gerektiğinde katar'da asker konuşlandırılabileceği belirtilirken, "her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür" vurgusu yapıldı. iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesini öngören anlaşmayla askeri eğitim, savunma sanayi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulması öngörülüyor.
'personel ve askeri ekipman mübadelesi'
anlaşma kapsamında askeri lojistik alanında işbirliği yapılması, askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi ve personel mübadelesi, taraflar arasında personel ve askeri ekipman değişimi de amaçlanıyor.
komisyon açıklamasında ortak askeri tatbikatlar da planlandığı vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:
"ülkemiz körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir perspektiften bakmaktadır. bu stratejik bakışımızın en önemli unsuru bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını desteklemektir. bu anlaşma ülkemize esasen tarihsel olarak bildiğimiz ve etkin olduğumuz bu bölgede stratejik bir zemin kazandıracaktır. komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim alanlarında körfez ülkelerinin çoğuyla imzalamış olduğu anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. ileride benzeri anlaşmaların diğer körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. körfez bölgesinde çeşitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır."
'eğit-donat ile alâkası yok'
komisyon türkiye ile abd arasında suriyeli muhalif gruplara yönelik 'eğit-donat' anlaşmasıyla katar'la yapılan anlaşmanın farkına dikkat çekerken, "anlaşmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiği, anlaşmanın abd ile yapılan “eğit-donat” anlaşmasıyla, ya da çeşitli iddialarda dile getirildiği gibi abd’nin katar’da bulundurduğu merkezi komuta kuvveti (centcom) faaliyetleriyle herhangi bir alâkasının bulunmadığı değerlendirilmektedir" uyarısında da bulundu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar