Türkiye

Katar ve Türkiye'den askeri işbirliği

İki ülke arasındaki askeri işbirliği anlaşmasında imzalar Katar Emiri Al Tani'nin Ankara ziyaretinde atıldı. Yüksek stratejik komite kurulması için imzalanan mutabakatla da Ankara ve Doha arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi hedefleniyor.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş/ Al Jazeera Türk]

türkiye'yi ziyaret eden katar emiri şeyh temim bin hamad al tani, ankara'da cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile görüştü. ekonomik işbirliği, enerji konusu ile başta suriye olmak üzere ortadoğu'daki gelişmeler gündemdeydi. 

iki lider baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine başkanlık etti ve basın açıklamasında bulundu.

askeri alanda işbirliği ve iki ülke arasında yüksek stratejik komite kurulmasını öngören anlaşmalar imzalandı. 

erdoğan, "imzalanan anlaşma ile bundan sonraki süreçte de birçok şeyi beraber yapabileceğimizi açık ve net şekilde ortaya koymuş oluyoruz. üst düzeydeki bu komitenin kurulmuş olması da önem arz ediyor. atacağımız adımlar her iki ülkenin de bölgesel anlamda neler olabileceğinin bir teminatıdır" dedi. 

katar ve türkiye'nin her zaman dayanışma içinde olduklarını ifade eden erdoğan, "hiçbir konuda ayrılığa düşmedik, her zaman dayanışma içinde olduk, mazlumların yanında olmayı ortak payda belirledik. bundan sonra buna devam edeceğiz. irak ve suriye'deki gelişmelerle filistin, libya, tunus ve kıbrıs'ı ele alma imkânımız oldu. çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu. 

katarlı işadamlarının yatırımlarıyla ilgili memnuniyetini ifade eden ve 15 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiğine değinen erdoğan, "ticaret hacmi tatmin eden noktada değil, milyar dolarları konuşmaya başlayalım. bugün atılan imzalar verimi arttıracak. ben bu imzaların da ülkemizin için hayırlı olmasını diliyorum."

'askeri destek bekliyoruz'

al tani ise iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin önemine değindi, "türk ordusunun tarihi ve deneyimi, katar ordusunun olanak ve yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. katar her ne kadar savunma alanında oldukça yol kat etse de bu konuda türkiye'den destek beklemekteyiz" dedi .

katar ve türkiye'nin yatırım ortaklıklarıyla ilgili olarak al tani, "katar türkiye' nin çok ayrıcalıklı dostu konumunda. türk şirketlerinin etkinliği, yetkinliği ve uluslararası arenada kendilerini kanıtlamış olmalarının da önemi büyük.  bildiğiniz gibi birçok projemizi türk şirketleri almayı başardı. artık 2022 de yapılacak dünya kupası için altyapı projelerimiz var" dedi.

'suriye'de çözüm görünmüyor'

al tani ise, "türkiye-katar ilişkisi kardeşlikten öteye gitmiş durumda ve ilişki büyük ivme kazandı. gerek savunma alanında imzalanan anlaşmalar, gerek yüksek stratejik komite anlaşması oldukça önemli. bu konseyle birlikte her alandaki işbirliklerimiz daha üst düzeye ulaşacak " dedi. 

filistin'i 'son sömürge ülkesi' olarak niteleyen ve ülkenin kendi hak ve özgürlüklerine kavuşması gerektiğini söyleyen tani, suriye'yle ilgili olarak ise "suriye halkının yaşadığı trajediyi ele aldık ve rejimin davranışlarından bahsettik; ileride çok daha vahim sonuç yaratacağını daha baştan söylemiştik. halkın yanında yer alan tüm tarafların bu sorumluluklarını daha ciddi bir şekilde almaları gerekiyor. ve bu an mazlum olan halkın yanında daha fazla durduklarını göstermeleri gerekiyor" dedi.

tani, "suriye'de çözümden yanayız ama çözüm görünmüyor. bu çözüm de ancak halkın yanında durmakla olacaktır" diye konuştu. sani "bildiğiniz gibi birtakım tehlikeli örgütler var. irak'taki yöneticilerin yanlış davranışlar içerisinde bulunması bununla ilgili. inşallah irak yönetimi daha başarılı adımlar atacaktır" diye ekledi.  

katar emiri, yemen'le ilgili olarak ise, "yemen'in de bölgesel anlamda çok tehlikeli bir boyuta ulaştığını söyledik. yemen'de çözüme odaklanılmalı" ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;