Ortadoğu

Katar ile stratejik konsey

Katar Emiri El Tani'nin davetlisi olarak Katar'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Katar arasında oluşturulacak "Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey" için ilk adımın atıldığını açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Katar'ın başkenti Doha'daki Emirlik Divanı'nda Katar Emiri resmi törenle karşıladı. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada ikili görüşmelerin verimli geçtiğini ve türkiye-katar arasında yüksek düzeyli stratejik konsey oluşturulacağını duyurdu.

"ikili görüşmelerimiz çok çok verimli bir şekilde gerçekleşti. bundan sonraki sürece yönelik ne gibi adımlar atacağımızın kararını aldık. ilgili arkadaşlarımız birbirleriyle bundan sonra görüşmelerini daha da yoğunlaştıracaklar. türkiye’deki reel yatırımlar noktasında hassasiyetlerin daha da artacağına inanıyorum. bu adımlar türkiye-katar arasındaki ekonomik ilişkilerimizde adeta bir zirve adım mahiyetinde olacaktır. bu yıl sonu ve yıl başı itibariyle türkiye-katar kültürel yılı olarak ilan edilmiş vaziyette. gerek türkiye, gerek katar’da birçok etkinlikle anılması şeklinde gerçekleşecek. ticari konular, yatırımlarımız bundan sonraki süreçte hepsinden farklı gerçekleşecek. türkiye-katar arasında yüksek düzeyli stratejik konsey için adım atıldı. dışişleri bakanlığı çalışmaları yapacak. benim gibi emir de talimat verecek. emir’in türkiye’ye yapacağı resmi ziyarette imzaları atmış olacağız."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar Emiri ile görüştü. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ı katar emirliği divanı'nda, katar emiri şeyh tamim bin hamad el tani karşıladı. resmi törenden sonra heyetler arasındaki görüşmeye geçildi.

erdoğan, katar emiri ile başbaşa da görüştü ve ardından bazı anlaşmalar imzalandı. bunlardan biri de 1,2 milyar metreküplük spot doğalgaz anlaşması. katar emiri'nin temmuz ayındaki ankara ziyaretinde görüşülen anlaşma katar'da karara bağlandı. bu anlaşmaya göre türkiye, katar'dan 2014-2015 kış sezonu için dokuz tankerde toplam 1,2 milyar metreküp gaz alacak.

türkiye'nin yıllık gaz tüketimi yaklaşık yaklaşık 45 milyar metreküp. yaklaşık 885 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip katar, dünyadaki en büyük lng (sıvı doğalgaz) ihracatçısı.

doha'da türk şehri

cumhurbaşkanı erdoğan, katar'ın başkenti doha'daki türk şehri'nin temel atma törenine de katıldı ve inşaata ilk tuğlayı koydu. burası 400 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. içinde çarşı, pazar, kahvehane, hastane, okul ve evler var. tamamı osmanlı-selçuklu mimarisi üzerine kurulu bir bölge olacak.

erdoğan 14 eylül pazar akşamı baba emir şeyh hamad bin halife el tani ile bir araya gelmişti.

erdoğan'ın iki günlüğüne katar'a yaptığı resmi ziyaretin gündeminde ikili ilişkiler ve işbirliğinin yanı sıra bölgesel konular vardı. erdoğan'a, enerji bakanı taner yıldız ve milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan da eşlik etti.

cumhurbaşkanı erdoğan yolculuk öncesi istanbul atatürk havalimanı devlet konukevi'nde yaptığı açıklamada, katar'da türk firmalarının önünün açılacağını da ifade etmişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;