Kürt sorunu

KCK'dan tehdit

KCK eşbaşkanlığı yaptığı açıklamada, hükümetin çözüm sürecini bitirmek istediğini iddia etti. Öcalan’la yasal müzakere yapılmaması halinde tekrar silahlı mücadeleye başlama tehdidinde bulundu.

Konular: Türkiye
KCK Yürütme Konseyi'nin iki eş başkanından biri Cemil Bayık. [Aarşiv]

kck eş başkanlığının yazılı açıklamasında, başbakan erdoğan’ın öcalan’ı muhatap olarak görmek istemediği belirtildi. hükümetin çözüm sürecini seçimlerde bir argüman olarak kullandığını savunan kck yönetimi, öcalan’ın seçim sonrasına kadar süre tanıdığını hatırlattı. açıklamada, öcalan’ın hukuki alt yapı olmaması halinde sürecin ilerlemeyeceğini belirttiği, ancak hükümetin buna yanaşmadığı ifade edildi.

kck açıklaması başbakan erdoğan'ın, azerbaycan gezisi öncesi istanbul atatürk havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında bir gazeteciye verdiği yanıt üzerine geldi. 

gazetecinin, “seçim sonuçlarından sonra ortaya çıkan tablo, doğu ve güneydoğu’da ak parti’nin ciddi anlamda oyu var. çözüm süreci bundan sonra nasıl devam edecek? bdp’nin talepleri var. imralı’nın bu görüşmelerin yasallaştırılması konusunda talepler var. bu süreç nasıl ilerleyecek?” sorusuna başbakan, “biz çözüm süreciyle ilgili cumhuriyet tarihinde atılmamış adımları şu 12 senede attık. bitti mi? bitmez. sürekli güncellenir bu. bu tür adımlar atılır. fakat imralı’yla ilgili yasayla bir zemine oturtulması bu çok ciddi bir yanlıştır. bu sadece imralı’yı değil tüm cezaevini ilgilendiren bir konudur. kimin hangi haklara sahip olduğu, savcının bakanlığın yetkileri bellidir. başka atacağımız herhangi bir adım yoktur." yanıtı vermişti.

kck, “erdoğan bu açıklamasıyla zaten çoktan beri tıkanan ve olmayan bir sürecin akp tarafından tamamen bitirilmek istendiğini tescillemiştir” görüşlerine yer verdi.

özerklik çağrısı

kck yönetimi, gelinen noktada demokratik özerklikten başka seçenek kalmadığını iddia ederek, kürtleri özerkliği inşa etmeye çağırdı. açıklama,“halkımızı bu temelde örgütlü mücadelesini yükselterek kendi demokratik özerklik sistemini inşa etmek için seferber olmaya çağırıyoruz"denildi.

'ya yasal müzakere ya çatışma'

çözüm sürecinin kritik bir noktada olduğuna dikkat çeken kck, “akp, ya önderliğimizle yasallığa dayalı bir müzakere sürecine girecektir ya da bunun dışındaki seçenek hiç kimsenin arzulamadığı yeni bir sürecin gelişmesi olacaktır" sözleriyle, yeniden silahlı mücadele dönme tehdidinde bulundu.

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;