IŞİD

Kerry'den yeni Başbakan'a ziyaret

Irak'ta yeni hükümetin kurulmasının ardından Bağdat'a giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni Başbakan Haydar İbadi ile görüştü. İbadi, uluslararası topluma IŞİD'e karşı destek çağrısında bulundu.

Konular: ABD, Irak, Ortadoğu
Kerry, IŞİD'in Erbil'e ilerlemeye başlaması üzerine Bağdat'a gitmişti. [Fotoğraf: Reuters]

irak'ta yeni hükümetin parlamentodan güvenoyu alarak göreve başlamasının hemen ardından bağdat'a giden kerry, yeni başbakan ibadi ile irak'taki son gelişmeleri ele aldı.

görüşme öncesi açıklamalarda bulunan ibadi, işid'e karşı mücadelede uluslararası toplumun destek vermesi gerektiğini kaydetti. ibadi, "bu kanserin yayılmasının acilen durdurmalıyız" şeklinde konuştu.

ibadi, "tabii ki bizim görevimiz ülkemizi savunmak, ancak uluslararası toplumun da irak, irak halkı ve hatta tüm bölgeyi koruma sorumluluğu bulunuyor" ifadelerini kullandı.

kerry, bağdat'ın ardından suudi arabistan'da düzenlenecek işid zirvesine katılmak üzere cidde'ye hareket edecek.

'işid'e karşı mücadelede köşe taşı'

abd dışişleri bakanı john kerry, irak'ta yeni hükümetin ilan edilmesinin, hem irak için hem de irak ve şam islam devleti (işid) örgütüyle mücadele noktasında "köşe taşı" niteliğinde olduğunu söylemişti.

kerry, artık irak’ın birlik içinde ve kapsayıcı bir hükümeti bulunduğunu belirterek, şimdi de iraklı liderlerin, bu yeni hükümetin kurulmasını sağlayan aynı vizyon ve amaçla halklarını yönetmesi gerektiğini dile getirdi.

ortadoğu ziyaretinin işid ile mücadele kapsamında dünya genelinde mümkün olan en geniş koalisyonu oluşturmak üzere olduğunu hatırlatan kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

"biz bu koalisyonu oluştururken şunun da altını çizmek istiyorum ki, işid’in ve onun temsil ettiği şerrin yok edilmesinde her bir ülkenin oynayabileceği bir rol var. bu, bazıları için doğrudan askeri destek, eğitim ve danışmanlık hizmeti, bazıları için insani yardım çabalarına katılmak, bazıları için de işid’e yabancı savaşçıların katılması ile bu örgütün para kaynaklarının tespit edilmesine yardım etmek anlamına geliyor. bu, bazıları için de üye çekmek için işid’in kullandığı propagandanın etkisini yok etmek ve dünyanın en büyük, barışçıl dinlerinden birinin çarpıtılmasının önüne geçmek anlamına geliyor."

bu kapsamda gerek bölgede, gerek dünya genelinde şimdiden bazı ülkelerin attıkları adımlara değinen kerry, "küresel koordinasyon içindeki koalisyon, sadece günler ve haftalar için değil, aynı zamanda aylarca ve hatta belki önümüzdeki yıllarda da sürecek şekilde kurulacak" ifadesini kullandı. 

işid zirvesi perşembe başlıyor

suudi arabistan perşembe günü abd, mısır, ürdün, türkiye ve diğer körfez ülkeleri ile işid'e karşı mücadeleyi görüşmek için bir araya gelecek. toplantıya türkiye'den dışişleri bakanı çavuşoğlu katılacak.

suudi arabistan'ın resmi haber ajansı toplantıda, "bölgedeki terör meselesi ve bu terörün arkasındaki radikal örgütlerle mücadelenin görüşüleceğini" duyurdu. 

toplantıda, abd dışişleri bakanı john kerry'nin nato zirvesi sırasında gündeme getirdiği 'işid'e karşı koalisyon' önerisinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

türk dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da ürdün, bahreyn ve katar ziyaretlerinin ardından çarşamba günü suudi arabistan'a geçecek. 

zirvenin öncesinde ise abd başkanı barack obama'nın 'yıllar sürecek' işid'le mücadele stratejilerini açıklaması bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;