Kürt sorunu
KESK Başkanı'na KCK gözaltısı
20 ilde düzenlenen operasyonlarda, Konfederasyon Başkanı Lami Özgen dahil çok sayıda sendika görevlisi emniyete götürüldü.
Konular:
Türkiye
Haberin Öne Çıkanları
Aramalar yapıldı
CHP ve BDP'den tepki
Protesto edilecek

türkiye'de polis, özel yetkili ankara cumhuriyet başsavcıvekilliği'nin talimatıyla kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu’na (kesk) ve bağlı sendikalara operasyon düzenledi. kck soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonlarda, kesk başkanı lami özgen diyarbakır’da gözaltına alındı.
soruşturmada toplam 58 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, polis ekipleri sabah erken saatlerde ankara başta olmak üzere eskişehir, aydın, hakkari, adana, siirt, diyarbakır ve izmir'in de aralarında olduğu 20 ilde belirlenen adreslere baskın düzenledi.
kesk’in ankara’daki merkezinin yanı sıra, eğitim sen, sağlık emekçileri sendikası (ses), büro emekçileri sendikası (bes), tüm belediye emekçileri sendikası (tüm bel-sen) ve birleşik taşımacılık sendikası'nın çeşitli illerdeki şubelerinde de aramalar yapıldı.
eğitim sen diyarbakır şube başkanı kasım birtek de gözaltına alınanlar arasında.
'operasyonun nedeni grevler'
sendikalara yönelik operasyonu değerlendiren kesk genel sekreteri ismail hakkı tombul, konfederasyonlarını kamuoyunda marjinalleştirilmeye çalışıldığını söyledi. tombul, ''bu gözaltıların nedeni kesk'in kamuda yeni uygulamalara karşı sürdürdüğü itiraz, 21 aralık'ta yaptığı grev, 28-29 mart'ta '4+ 4+4' diye bilinen yasaya karşı gösterdiği direnç ve 23 mayıs'ta toplu sözleşmede verilen zamlara itiraz için yaptığı büyük grevdir" dedi.
tombul, saat 17.00’da ankara'daki kızılay meydanı’nda toplanarak başbakanlığa yürüyeceklerini söyledi.
eğitim sen genel başkanı ünsal yıldız ise sendikalarda arama yapılması ve gözaltı kararlarıyla ilgili, ''siyasal iktidarın bir operasyonuyla karşı karşıyayız'' dedi. yıldız, arama yapılan eğitim sen genel merkezi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eğitim alanındaki faaliyetlerin iktidarı kaygılandırdığını iddia etti. sendikalarına yönelik bu tutumun sonuç vermeyeceğini ifade eden yıldız, ''bu ve benzeri operasyonlarla sendikamızın yıpratılmasına, baskı altına alınmasına olanak olduğunu zannedenler yanılmaktadır'' diye konuştu.
'darbe görüntüsü'
gözaltı kararlarına tepki gösteren chp ve bdp’li milletvekilleri de kesk genel merkezi’ne gelerek bilgi aldı. chp genel başkan yardımcısı tanrıkulu, ak parti iktidarını türkiye’nin her yerinde demokratik siyaseti sindirmeye çalışmakla suçladı.
tanrıkulu, "ankara'nın merkezinde gördüğümüz bu görüntü yargı eliyle yapılan bir darbe görüntüsüdür" dedi.
yazılı bir açıklama yapan devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk) genel başkanı erol ekici de, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyerek, "emek ve demokrasi mücadelesinde önemli yeri olan kesk'i, baskı ve engellemelerle susturacaklarını zannedenler büyük yanılgı içerisindedir" dedi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar