Dünya

Keşmir'de çatışmalar büyüyor

Hindistan'da Müslümanların çoğunlukta olduğu eyalette, hükümet güçleriyle ayrılıkçılar arasında çıkan olaylarda son üç günde dokuz kişi öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Pakistan'a suçlama

68 bin sivil öldü

Assam'da ateşkes

Üç kez savaşıldı

güney asya'nın nükleer güce sahip iki ülkesi hindistan ve pakistan, keşmir ve bangladeş toprakları nedeniyle üç kez savaştı. pakistan'a bağlı "doğu pakistan" eyaletinin 1971'de bağımsızlığını ilan ederek bangladeş adını almasından sonra pakistan ile hindistan arasında başlayan gerginlik, her iki tarafın da keşmir topraklarında hak iddia etmesiyle sürdü.  

ordu sözcüsü, çatışmaların asker ve polisin eyaletin merkez kenti şrinagar'da militanların sığınağına baskın düzenlemesiyle başladığını açıkladı. 

çatışmalarda ölenlerin beşinin militan olduğu belirtilirken, üç polis ve bir askerin de hayatını kaybettiği kaydedildi.

bölgede ondan fazla ayrılıkçı örgüt 1989'dan bu yana, hindistan'dan bağımsızlık ya da pakistan'la birleşmek için yeni delhi hükümetine karşı mücadele ediyor.

o tarihten bu yana çıkan şiddet olaylarında çoğu sivil yaklaşık 68 bin kişi hayatını kaybetti.

pakistan'a suçlama

hindistan, komşu ülke islamabad yönetiminin ayrılıkçı gruplara para, silah ve eğitim yardımında bulunduğunu ileri sürüyor. iddiaları reddeden pakistan ise gruplara yalnızca diplomatik destek verdiğini belirtiyor.

birleşmiş milletler’in (bm) tasarıları, keşmir’deki anlaşmazlığın nihai çözümünün, birlik himayesi altında demokratik bir yöntem olan özgür ve tarafsız bir halk oylaması yoluyla, insanların özgür iradeleri gereğince yapılmasını öngörüyordu.

assam'da ateşkes

ülkenin bir başka sorunlu bölgesi assam eyaletinde ise ay başında önemli bir gelişme yaşanmıştı. hükümetle ayrılıkçı assam birleşik özgürlük cephesi (ulfa) arasında geçici ateşkes anlaşması imzalanmış ve kalıcı barış görüşmelerinin de önü açılmıştı.

ulfa, assamlıların yaşadığı assam eyaletinde bağımsız bir devlet kurulması için 1979'dan beri silahlı mücadele veriyor. örgüt, yeni delhi'nin temmuz ayında 7 liderini cezaevinden serbest bırakması üzerine tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

hindistan'ın assam eyaletinde özerklik ya da tam bağımsızlık için mücadele eden 30'dan fazla örgüt bulunuyor. bu örgütlerden bazıları hindistan hükümetiyle barış görüşmeleri sürdürülmesine karşı çıkıyor.

assam bölgesinde yaşayanlar, kendilerini kültürel olarak myanmar ve çin'e daha yakın buluyorlar. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;