Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs'ta müzakere takvimi belirleniyor

Kıbrıs'ta iki yıl aradan sonra başlayan görüşmelerde ilk defa yapılacak çapraz müzakerenin tarihi belli oldu. Buna göre 27 Şubat'ta KKTC'nin müzakerecisi Atina'da, Rum yönetiminin müzakerecisi de Ankara'da olacak.

Haberin Öne Çıkanları

Kıbrıs'ta yeniden müzakereler

Heyetler ikinci kez görüşüyor

Çapraz ziyaretlerin tarihi belli oldu

Andreas Mavroyannis ve Kudret Özersay
KKTC ve Rum Yönetimi'nin müzakerecileri, 11 Şubat'ta yapılan liderler buluşmasında da yer aldı. [Al Jazeera]

kıbrıs'ta iki yıl aradan sonra başlayan müzakerelerde heyetler ara bölgede ikinci kez bir araya geliyor. masada, müzakere sürecinin takvimi ve ilk kez uygulanacak olan çapraz ziyaretlerin içeriği var.

heyetlerin buluşmasından önce, çapraz ziyaretlerin tarihi netleşti. 27 şubat'ta kktc'nin müzakerecisi kudret özersay atina'da, rum yönetiminin müzakerecisi andreas mavroyannis de ankara'da olacak. tarihe, 14 şubat'ta yapılan ilk görüşmede karar verilmişti. atina ve ankara'ya danışıldıktan sonra, tarih kesinlik kazandı. ikinci görüşmede, bu ziyaretlerin içeriği de ele alınacak. 

çapraz ziyaretler, kıbrıs için yapılan müzakerelerde daha önce hiç denenmemişti. atina'nın kktc'li bir yetkiliyi, ankara'nın da rum yönetiminden bir yetkiliyi resmen kabul edecek olması, bir ilk olacak. iki taraf da, garantör devletlerle kurulacak olan diyaloğun çok önemli olduğu görüşünde.

taraflar ikinci görüşmede, öncelikle müzakere takvimini netleştirmeye çalışacak. türk tarafı, rum müzakere heyetine üç adımdan oluşan bir müzakere yapılandırma önerisini aktarmıştı. rum tarafı, bu öneriye ikinci görüşmede yanıt vermeyi planladığını açıkladı. 

iki tarafın liderleri derviş eroğlu ve nikos anastasiadis'in de, birkaç hafta içinde yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

3 aşamalı müzakere planı

kktc cumhurbaşkanlığı'ndan yetkililer, al jazeera'ye bu üç aşamalı planın detaylarını verdi. buna göre, ilk aşamada, 2008'de başlayan bir önceki müzarekere sürecinde uzlaşılan konular yeniden görüşülecek. hızla bitmesi planlanan bu aşamanın ardından, üzerinde uzlaşmaya yaklaşılan konular ele alınacak. son olarak da, toprak ve garanti başlıkları üzerinde müzakereler yapılacak.

türk tarafının müzakerecisi kudret özersay, sürecin sonunda ada'nın iki tarafında eş zamanlı referandum yapılacağını söyledi:

“öncelikle metin üzerinde uzlaşılması gerekir. öncelikli hedefimiz, al-ver yaparak bir sonuca ulaşılmasıdır. referandum son aşamadır."

rum yönetiminin lideri nikos anastasiadis de, "abd gibi dostlarımızın yardımıyla, kıbrıslı türklerin endişeleri ve hassasiyetlerini görmezden gelmeden kıbrıslı rumların endişelerini giderecek bir çözüme ulaşmaya çalışıyoruz. bölünmüş olma lüksümüz yok” diyerek, uluslararası aktörlerin ve yabancı ülkelerin süreçteki etkisine işaret etti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;