İnternet yasakları
Kılıç Twitter kararını savundu
Anayasa Mahkemesi, Twitter yasağını kaldıran kararda, kanun yollarının tükenmesini beklediklerini söyledi. Haşim Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın 'Uygularız ama saygı duymayız' tepkisini anlayışla karşıladığını belirtti.
Konular:
İnternet yasakları, Türkiye

anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç, "askeri yargıda güncel eğilimler" konulu sempozyumda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. kılıç'a, başbakan erdoğan'ın twitter'a erişim engelini kaldıran anayasa mahkemesi kararına gösterdiği 'uygularız ama saygı duymayız' şeklindeki tepkisi soruldu. kılıç "biz ifade özgürlüğünün şok edici, rahatsız edici ve bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz. bunları normal karşılarız. mahkeme bir karar vermiştir ve bu kararın sonucunda da bu tür duygusal birtakım refleksler olabilir. biz bunları anlayışla karşılıyoruz" dedi.
kılıç'ın, 'hükümetin anayasa mahkemesi'nin yapısını değiştireceği endişesini taşıyor musunuz' sorusuna cevabı, "hiçbir endişe taşımıyoruz. yasa koyucu istediği zaman istediği değişikliği yapabilir. biz de ona göre hareket ederiz" oldu.
'telafisi imkansız durum' vurgusu
haşim kılıç, 'başvurunun öncelikli olarak görüşüldüğü' yönündeki eleştirileri de yanıtladı:
"bireysel başvuru için bazı özel durumlar vardır ki, anayasa mahkemesi bu sürecin bitmesini beklemeyebilir. sonradan telafisi imkansız olan bir durumda bu tür başvurular yapılır. bu konudaki duyarlılıkla, zaman zaman kanun yolları tüketilmeden bu dava görüşülür. ifade özgürlüğünü ilgilendiren bir durumda da, telafisi imkansız durumların doğmasını engellemek için anayasa mahkemesi bunu yapabilir."
karar seçimden önce
haşim kılıç, kanun yollarının tüketilmediği bilgisinin de yanlış olabileceğini söyledi:
"bu kararın üyelemize gönderilerek imzalatıldığı haberleri yapıldı. anayasa mahkemesi 25 mart günü toplandı, saat 9.30'da bütün kurul toplanmak suretiyle bunu görüştü ve bir karar çıktı. bu kararı verdikten sonra, 15. idare mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. bunun üzerine kararı açıklamadık. bir hafta bekledik. ancak 15. idare mahkemesi'nin kararının uygulanmaması üzerine anayasa mahkemesi bu kararı açıklamak zorunda kaldı."
başbakan'ın "gayr-ı millî" yorumu
başbakan erdoğan'ın, anayasa mahkemesi'nin twitter kararını "gayri milli" olarak nitelendirmesi hakkındaki görüşleri de sorulan kılıç, "verilen kararların dininin, milletinin, mezhebinin olmayacağını" söyledi:
"temel hak ve özgürlüklerle ilgili 90. maddede bir değişiklik oldu. 90. madde ulusal ve uluuslararası sözleşmelerde bir çatışma olursa uluslararası sözleşmelerin esas alınmasını emreder. dolayısıyla ben verilen kararların dininin, milletinin, mezhebinin olmadığını düşünüyorum. evrensel hukuka göre karar veriyoruz."
cumhurbaşkanlığı adaylığı
ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adının adaylar arasında geçtiği hatırlatılan haşim kılıç, bu yorumlarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı.
"basında çıkan değerlendirmelerle ilgili benim hiçbir düşüncem yoktur. bunlar benim haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. ben şu anda anayasa mahkemesi'nin başkanıyım, bu görevimi yürütüyorum."
ankara'da seçim sonuçlarına itiraz
haşim kılıç, chp'nin ankara'daki seçim sonuçlarıyla ilgili olarak "gerekirse anayasa mahkemesi'ne başvurabiliriz" yönündeki açıklamasını da değerlendirdi; "ysk'nın ne karar vereceğini bilmiyoruz. bir karar çıkar ve ardından bize başvuru olursa arkadaşlarımız bunu değerlendirecektir." dedi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar