Türkiye

Kılıçdaroğlu: Olayın ayrıntılarını bir öğrenelim

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kendisine Meclis'te yumruklu saldırıda bulunan Orhan Ö.'den şikayetçi olup olmayacağı sorusuna, "Bir bakmam lazım önce. Olayın ayrıntılarını bir öğrenelim" yanıtını verdi.

Konular: Türkiye, CHP

grup toplantısının ardından saat 19.00'a kadar çalışmalarını meclis'te yürüten chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, saldırgan hakkında şikayetçi olup olmayacağı sorusuna, "bir bakmam lazım önce. olayın ayrıntılarını bir öğrenelim" yanıtını verdi.

çok sayıda chp milletvekili ve partili kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. bağımsız izmir milletvekili ertuğrul günay kılıçdaroğlu'nu ziyaret edenler arasındaydı. 

anne özür diledi

saldırganın annesi kılıçdaroğlu'ndan özür diledi, oğlunun sabıkası olmadığını, iş bulamadığı için bunalıma girdiğini belirtti:

"kılıçdaroğlu'ndan da annesi olarak ben özür dilerim. babası öldü öleli bunalım içinde. işi yok, gücü yok. evi kira, 1,5 yaşında kızı var. ben ne diyeyim? ben çok üzgünüm. benim bebem dolduruşa geldi. benim bebemin sabıkası yok. bir tek cezaevine girdi, üç ay önce çıktı. işi yok, aşı yok, ekmeği yok. ekmeğe muhtaç, çoluk çocuğu. ben çok üzgünüm. kılıçdaroğlu'ndan, ailesinden çok özür dilerim. o da bir babalık yapsın bebeme."

chp grup toplantısı öncesi oldu

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, bazı milletvekilleriyle birlikte makamından çıkarak, partisinin grup toplantısına katılmak üzere tbmm'deki makamından ayrıldı. grup toplantı salonunun bulunduğu yere doğru yürürken adının orhan ö. olduğu açıklanan kişi, kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırıda bulundu. kılıçdaroğlu'nun gözlüğü yere düştü. 

saldırgan, kılıçdaroğlu'nun korumaları tarafından etkisiz hale getirildi. bu sırada saldırganla partililer arasında arbede yaşandı. bdp grubunun henüz bittiği dakikalara denk gelen saldırıya bdp’li milletvekilleri de müdahale etti.

bdp’li sırrı sakık olay anını, “chp genel başkanı kılıçdaroğlu ile merhabalaştık. o anda saldırı gerçekleşti, bizden biri değil" diyerek anlattı. 

saldırı sırasında kılıçdaroğlu'nun yanında olan ve tbmm idare amiri chp'li malik ecder özdemir ise olay anını anlatırken "biz grup salonuna doğru yürüyorduk, sözlü bir sataşma olmadı. doğrudan vurdu. münferit kızgınlıkla bir hareket olduğu inancında değilim" ifadelerini kullandı.

saldırgan daha sonra meclis polisi tarafından gözaltına alındı. grup toplantısı salonuna gireceği sırada saldırıya uğrayan kılıçdaroğlu yeniden tbmm'deki makamına döndü.

bir süre makamrıda kalan kılıçdaroğlu, alkışlar ve sloganlarla partisinin grup toplantı salonuna geçti. muharrem ince ve  gürsel tekin'in aralarında bulunduğu parti yöneticileri grup salonuna girişi sırasında kılıçdaroğlu etrafında 'etten duvar' oluşturdu. salona gelişinde "başbakan kemal" sloganıyla karşılanan kılıçdaroğlu, partililer tarafından uzun süre alkışlandı.

chp grup başkanvekili akif hamzaçebi, kılıçdaroğlu'nu kürsüye davet ederken, saldırıyı kınadı. chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu grup toplantısının hemen başında saldırıyla ilgili değerlendirmesini kürsüden yaptı:

"herkesi sukûnete davet ediyorum, demokrasi yolu engellerle doludur. bu chp liderine yapılan ilk saldırı değildir, rahmetli inönü'ye de taşlar atıldı. bir tek hedefimiz, bu ülkeye sağlıklı bir demokrasiyi ya getireceğiz ya getireceğiz. baskılar, şiddet bunlar bizi engelleyemez, hiç kimsenin önünde diz çökmemiş bir gelenekten geliyoruz; biri yumruk atacak geri adım atacağız, asla geri adım atmayacağız, inançlarımızdan vazgeçmeyeceğiz..."

başbakan ve cumhurbaşkanı'nından kılıçdaroğlu'na telefon

cumhurbaşkanı abdullah gül, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nu telefonla aradı. gül, kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti.

başbakan tayyip erdoğan da saldırıyı kınadı. erdoğan kılıçdaroğlu'nu arayacağını söyledi. 

"şu anda değişik değişik bilgiler geliyor, zaten grubumuz gerekli açıklamayı ayrıca yapıyor. ben de biraz sonra kendisini bir ara arayacağım, geçmiş olsun dileğinde bulunacağım. önce farklı isim verdiler, şimdi altındağ ilçesinde oturduğuna dair yeni bir isim söylediler. şu anda emniyet teşkilatımız da gerekli incelemeyi yapıyor. demokratik parlamenter sistem içerisinde bu yollar hiçbir zaman tevessül edilecek yollar değildir. bunları tasvip etmek mümkün değildir. şiddetle biz bu girişimleri kınıyoruz. tabii gereği neyse bunun yapılması kesinlikle söz konusudur. bunun için sayın kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun diyorum, kendisini de arayacağım."

meclis başkanı cemil çiçek, makamında kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. çiçek, ziyaret sonrası meclis'teki güvenlik önlemlerinin sıklaştırılacağını açıkladı.

siyasi partilerin mesajları

bdp ve ak parti grupları adına kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı kınayan birer mesaj da yayımlandı. ak parti grubu'ndan yapılan açıklamada saldırının fikir özgürlüğüne yönelik olduğu vurgulandı:

“salona girerken menfur bir saldırıya uğrayan chp genel başkanı sayın kılıçdaroğlu’na en içten geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu alçak saldırıyı yapanları şiddetle kınıyoruz. olayın bir an önce aydınlatılarak faillerinin yüce yargıya teslim edilmesini diliyor, bu saldırıyı ayrıca demokrasiye ve fikir özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. çoğulculuğa ve hoşgörüye dayanan demokrasilerde her türlü şiddeti reddediyor, kılıçdaroğlu’na, chp grubuna ve chp’ye gönül veren değerli vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

mhp genel başkanı devlet bahçeli, bbp genel başkanı mustafa destici ve 9. cumhurbaşkanı süleyman demirel de telefonla kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

bbp genel başkanı mustafa destici, kılıçdaroğlu'nu meclis'te ziyaret de etti. destici çıkışta, saldırganın alperen ocakları'na üye olduğu iddiası için "söz konusu değil" dedi.

meclis’e giriş prosedürü

meclis’te grup toplantılarının yapıldığı salı günleri hariç meclis’e giriş ancak bir milletvekili ya da parti grubunun kapıya isim bildirmesi üzerine yapılabiliyor. grup toplantılarının yapıldığı salı günleri ise ziyaretçi yasağı olmadığı için kimlik kartı ve güvenlik kontrolünün ardından meclis’e giriş yapılabiliyor.

bu arada chp grubu meclis ziyaretçi kayıtlarını geriye doğru inceledi. 2010 yılından bugüne kadarki ziyaretçi kayıtlarında saldırganın isminin yer almadığı tespit edildi. chp milletvekili ali rıza yalçınkaya "bu kayıtlara göre saldırganın meclis'e ilk gelişi" dedi.

saldırganın kimliği

al jazeera muhabirinin edindiği bilgiye göre, bdp'li sırrı sakık, partililere bilgi verirken, saldırganın isminin orhan ö. olduğunu söyledi. chp grup başkanvekili engin altay'ın verdiği bilgiye göre saldırgan 1986 erzurum doğumlu ve ne chp ile ne de bdp ile partisel bağı var. altay, saldırganın çok sayıda sabıkası olduğunu da açıkladı. 

doğan haber ajansı'na göre de, saldırgan polise verdiği ilk ifadesinde, erzurumlu ve alperen ocakları'na üye olduğunu söyledi. saldırgan ö. ifadesi alınmak üzere önce kavaklıdere polis karakolu'na ardından da ankara emniyet müdürlüğü'ne sevk edildi. zanlının, terörle mücadele şube müdürlüğü'nde sorgulanacağı bildirildi. 

alperen ocakları ise orhan ö.'in alperen ocakları ile "uzaktan yakından ilgisi olmadığını" açıkladı. 

emniyet yetkililerinin chp'ye verdiği bilgiye göre saldırgan orhan ö.'in aralarında hırsızlık, uyuşturucu kullanma, banka soygunu dahil 26 ayrı sabıkası var.

kaynak: al jazeera ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;