Kafkasya

Kırgızistan'da tasnife geçildi

Ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi sona erdi. Seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 58 oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Başbakan da yarışıyor

İlk turda yüzde 50 oy gerek

Amerikan ve Rus üsleri var

Kırgızistan'da,Bakiyev’in isyan sonrası görevden ayrılmasından sonra ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor. [Reuters]

orta asya ülkesi kırgızistan’da cumhurbaşkanlığı seçmenler cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti. oy verme işleminin sona erdiği seçimlerde tasnif işlemine geçildi. 

katılım oranının yaklaşık yüzde 58 olduğu açıklanan seçimleri 56 ülkeden 725 uluslararası gözlemci ve 100’den fazla yerli ve yabancı basın mensubu izliyor.

2010’dan bu yana ülkenin geçici lideri olan roza otunbayeva, seçimler sonrası görevden ayrılacak. 20 adayın katıldığı seçimlerde, başbakan almazbek atambayev’in yanı sıra ülkenin iki popüler milliyetçi siyasetçisi kamçıbek taşiyev ve adakhan madumarov da yarışıyor.

kırgızistan’da, cumhurbaşkanı kurmanbek bakiyev’in geçen yıl nisan ayında bir isyan sonrası görevden ayrılmak zorunda kalmasının ardından ilk kez başkanlık seçimi yapılıyor. iki tur üzerinden yapılan seçimde bir adayın seçimleri ilk turda kazanması için oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyor.  aksi takdirde ilk turda en çok oy alan iki aday bir ay içinde ikinci turda yarışacak.

atambayev favori

başbakan atambayev, seçimlerin ilk turda sonuçlanacağından emin olduğunu söyledi. kırgızistan’ın başkenti bişkek’ten bildiren al jazeera muhabiri robin forestier-walker ise bağımsız şirketlerin yaptığı kamuoyu araştırmalarının atambayev’i ilk sırada gösterdiğini ancak atambayev’in ikinci turda madumarov’a karşı yarışabileceğini söylüyor. madumarov ve taşiyev daha önce sık sık, seçimlerde usulsüzlük yapılabileceği uyarısında bulunmuştu.

nüfusu yaklaşık 5 milyon 340 bin olan kırgızistan’da, hem amerika birleşik devletleri’nin (abd) hem de rusya’nın askeri üsleri bulunuyor.

kırgızistan’ın güneyi, afganistan kökenli uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan hat üzerinde bulunuyor. bölge geçtiğimiz yılın yaz aylarında etnik çatışmalara sahne olmuş, olaylarda çoğu özbek azınlıktan olmak üzere yüzlerce kişi ölmüştü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;