Bilim-Teknoloji
Kırım'a dijital ambargo genişliyor
ABD'nin Kırım'a uyguladığı yaptırıma yeni teknoloji firmaları da dahil olmaya başladı. Apple ve Valve, Kırım'a tüm satış ve hizmetlerini durdurdu.

abd hükümetinin geçtiğimiz yıl yaptırım kararı aldığı kırım, teknoloji firmalarının da kara listesine ekleniyor. rus yanlısı milisler ile ukrayna ordusu arasında yaşanan çatışmaların devam ettiği bölgeye gelen teknoloji, satış ve hizmet yasağının ardından, apple ve valve de kırım'ı kara listeye aldı. kırım, aralık 2014'te ödeme operatörleri visa ve mastercard tarafından kara listeye eklenmişti.
apple, alınan kararın ardından kırım'daki tüm geliştiricilerle bağını kopardı. şirket, bölgede yaşayan ios uygulaması geliştiricilerinin artık ipad ve iphone gibi ürünlere yazılım üretemeyeceğini açıkladı. apple, kırım'a ürün ticaretini de durdu. bu karar tüm donanım ve yazılımları içeriyor.
venture beat sitesinde yer alan habere göre, kırımlı geliştiriciler bu yasağı kolayca aşmak için apple geliştiri merkezi'nde farklı bir bölge seçerek yeniden kayıt yaptırıyor. ukrayna'dan gelen ip adresleri ise uyarı mesajıyla bloklanıyor.
valve de kapıyı kapattı
apple'ın yanı sıra, oyun geliştiricisi ve dağıtımcısı valve de kırım'la ticareti sonlandırdı. alınan kararla, bulut oyun platformu steam üzerinden kırımlıların oyun indirmesi yasaklandı. kırımlı oyun geliştiricilerin ise halen steam üzerinde satış yapıp yapmadığı ise bilinmiyor.
mastercard ve visa'nın ardından, paypal kırım'daki kullanıcıların hesaplarını cuma günü devre dışı bıraktığını açıkladı. rusya merkez bankası ise kırım'da kredi kartlarının sorunsuz biçimde kullanıldığını öne sürmüştü.
kaynak: al jazeera
Yorumlar