'Kırım'a müdahalede bulunmayacağız' | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Ukrayna

'Kırım'a müdahalede bulunmayacağız'

Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı 'provokasyon' olarak nitelediği ayrılık referandumuna rağmen Kırım'da güç kullanmayacaklarını söyledi.

Konular: Rusya
Turçinov ve Başbakan Yatsenyuk Kırım konusunda batıdan destek arayışında. [Reuters]

fransız haber ajansı afp'ye konuşan aleksandr turçinov rusya'nın krizle ilgili diyalogdan kaçındığını söyledi. turçinov "gerek dışişleri gerekse hükümet düzeyinde iletişim kurmayı reddediyorlar" dedi.

kırım'da pazar günü ukrayna'dan ayrılıp rusya'ya katılma konusunda yapılacak referandumu provokasyon olarak niteleyen turçinov, buna karşın askeri güç kullanmayacaklarını söyledi.

turçinov "doğu sınırını korumasız bırakacağımız ve ukrayna'yı koruyamayacağımız için askeri operasyon düzenleyemeyiz" dedi. turçinov bölgeye tank konuşlandıran rusya'yı kast ederek "ukrayna topraklarını işgal etmeye bahane bulmak için bizi provoke ediyorlar ama kremlin'in yazdığı senaryoya uyamayız" dedi. turçinov bölgedeki rus güçlerinin niyetinin referandum düzenlemek değil sonuçları tahrif etmek olduğunu ileri sürdü.

ukrayna'nın geçici cumhurbaşkanı salı günü bir ulusal muhafız gücü oluşturmak ve sadece 6 bin kişiden oluşan muharip birlikleri gönüllülerle takviye etmek için çağrı yapmıştı. 

başbakan abd'ye gidiyor

rusya ile diyalog kuramayan ukrayna abd ile dirsek temasını sürdürüyor. başbakan arseniy yatsenyuk çarşamba günü abd başkanı barack obama ile görüşecek.

görüşmenin gündemi 35 milyar dolarlık yardım paketi.

görüşme öncesinde abd temsilciler meclisi dış ilişkiler komitesi rusya'nın 'ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal eden' askeri müdahalesini kınadı.

komite rusya'ya yaptırım çağrısı yapan tasarıyı da onayladı.

cemilov rusya'da

kiev rusya'da diyalog yolu bulamasa da kırım tatarları moskova'dan randevu almayı başardı.

kırım parlamentosunun eski başkanı ve şu an da ukrayna parlamentosunda milletvekili olan mustafa cemilov çarşamba günü rus yetkililerle görüşecek.

rusya devlet başkanı vladimir putin'in sözcüsü dimitri peskov, cemilov'u moskova'nın davet ettiğini söyledi ama görüşmelere ilişkin ayrıntı vermedi.

basın cemilov'un putin ile görüşebileceğini yazmıştı ama haber şu ana kadar doğrulanmış değil. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;