Haber

'Kıta Sahanlığı Anlaşması' imzalandı

Türkiye ve KKTC liderlerinin New York'ta imza attığı mutabakat ile, Ankara'nın Akdeniz'de petrol ve doğal gaz aramasının önündeki tüm engeller kalktı.

Konular: Amerika, Türkiye, Petrol

Haberin Öne Çıkanları

New York'ta imzalandı

TPAO'ya ruhsat verilecek

Yunanistan tepki gösterdi

Erdoğan, Rum Yönetimi ile iş yapan ve yapacak uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerini uyardı [Anadolu Ajansı]

türkiye ile kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) arasında 'kara sularını sınırlandırma anlaşması', amerika birleşik devletleri'nin (abd) new york kentinde imzalandı. 

türkiye adına başbakan recep tayyip erdoğan’ın, kktc adına da cumhurbaşkanı derviş eroğlu’nun imza attığı anlaşma, iki ülkenin akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini beraber yürütmelerine olanak sağlayacak.

imza töreninde açıklama yapan erdoğan, rum yönetimi ile iş yapan ve yapacak uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerini uyararak, "bu şirketlerin, türkiye'deki enerji projelerine alınmaması ve bunlara bir takım müeyyideler uygulanması konusunda da enerji bakanlığımız bir çalışma başlatmıştır'' dedi.

eroğlu ise, anlaşmanın, rum muhataplarını petrol ve doğal gaz aramaktan vazgeçirmeye yönelik önleyici bir tedbir niteliğinde olduğunu vurguladı.

kıbrıs rum tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada, güney kıbrıs adına doğu akdeniz'de doğalgaz arayan abd'li şirket noble energy'nin, deneme sondajlarının ilk aşamasını tamamladığı ifade edilmişti.

ruhsat verilecek

anlaşma, türkiye petrolleri anonim ortaklığı (tpao)'ya, kıbrıs'ın çevresindeki deniz sahalarında arama ruhsatı verilmesini öngörüyor.

daha önce konuyla ilgili açıklama yapan enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, tpao'nun bir norveç firması ile birlikte önce sismik aramalar yapacağını, hemen sonra da bölgeye petrol arama platformları kurulacağını belirtmişti.

yaklaşık 20 milyon dolara kiralanan norveç gemisi, bölgede 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalar yapacak. 

yunanistan’dan tepki

yunanistan dışişleri bakanlığı sözcüsü grigoris delavekuras, türkiye'nin, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) ile kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması yapmasının uluslararası hukuka aykırı olacağını iddia etmişti.

delavekuras yaptığı yazılı açıklamada, türkiye'nin, kktc ile buna benzer yapacağı her türlü anlaşmanın 'geçersiz ve anlamsız' olacağını ileri sürerek, böyle bir anlaşmanın, ''kıbrıs cumhuriye'tinin (rum) doğal zenginliğini değerlendirmesi konusundaki apaçık egemenlik hakkı uygulamasıyla hiçbir şekilde bağdaştırılamayacağını'' kaydetmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;