Dünya

K.Kore 'savaş durumunda'

Pyongyang, ABD'yle ortak tatbikata devam eden Güney Kore'ye 'önceden haber vermeksizin misilleme yapabileceğini' ilan etti.

Haberin Öne Çıkanları

'Ciddiye alıyoruz'

'İşgal algılanıyor'

Teknik olarak savaşta

Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve ardından ABD-Güney Kore tatbikatı, bölgede tansiyonu artırdı. [Reuters]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

kuzey kore, ortak askeri tatbikat düzenleyen güney kore ve abd'ye karşı tehditlerini sürdürüyor. pyongyang yönetimi, güney kore ile 'savaş durumuna' geldiğini duyurdu. kuzey kore hükümeti ve yetkili kurumları adına tarafından yapılan cumartesi günü ortak açıklamada, "güney kore ile ilgili tüm münasebetlerimiz savaş yönetmeliğine göre düzenlenecektir" ifadesi kullanıldı.

açıklamada, abd ve güney kore tarafından yapılan 'provokasyonlara önceden haber verilmeksizin' misillemede bulunulacağı uyarısı yapıldı. pyongyang yönetimi ayrıca komşu ülkeyle işbirliğinin simgesi olan ve ortak kullanılan kaesong bir sanayi bölgesini de kapatma tehdidinde bulundu. kaesong, bugüne kadar en ciddi gerginlik dönemlerini bile atlatabilmiş iki ülkenin tek ortak projesi. bu nedenle kaesong'un kapatılma ihtimalinin ilişkilerin kötüleştiğine dair somut bir işaret olduğu belirtiliyor. 
 
kuzey kore ile güney kore arasında 1950-1953 yılları arasında yaşanan savaş, bir barış antlaşması yerine ateşkesle sonuçlandığı için, iki ülke arasında teknik açıdan zaten bir savaş durumu bulunuyor. kuzey kore yönetimi ayrıca, geçtiğimiz haftalarda bu ateşkes de dahil olmak üzere güney'le olan tüm saldırmazlık anlaşmalarını fesh ettiğini duyurmuştu.
 
güney kore ve abd'den yanıt
 
kuzey kore'den gelen son açıklamalara yanıt veren güney kore bu tehdidin yeni bir durum olmadığını, abd ile  düzenledikleri yıllık tatbikata cevap olarak kuzey kore lideri kim jong-un'un ordusunu yüksek alarm düzeyine geçirdiğini bildirdi. seul yönetimi, bu tip tatbikatların kuzey kore yönetimince bir 'işgal hazırlığı' olarak algıladığını kaydetti. 
 
abd ise kuzey kore'nin 'savaş durumuna' geçemesini ciddiye aldıklarını ancak bunun pyongyang'ın alışıldık tehditlerinden biri olduğunu bildirdi. ulusal güvenlik konseyi sözcüsü caitlin hayden yaptığı açıklamada, "kuzey kore'nin yapıcı olmayan beyanatlarını takip ettik, tehditlerini ciddiye alıyoruz. bu konuda müttefikimiz güney kore ile yakın irtibatımız sürecek" dedi.
 
bm güvenlik konseyi'nin yaptırımları artırdığı pyongyang yönetimi, abd'nin perşembe günü kuzey kore semalarına nükleer kapasiteli ve radara yakalanmayan iki b-2 bombardıman uçağını göndermesi üzerine, roketlerini okyanus aşırı mevzileri vurmaya hazır konuma getirdiğini açıklamıştı.
 
bölgede tansiyon yüksek
 
kuzey kore'nin abd ve bölge ülkeleriyle yaşadığı gerginlik, ülkenin roket ve nükleer denemelerinin ardından tırmandı. bölgede tansiyon özellikle pyonyang'ın 12 şubat’ta üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesi sonrasında daha da yükseldi. 
 
bm güvenlik konseyi, denemenin ardından mart ayında kuzey kore'ye yönelik yeni bir yaptırım paketi kabul etti. pyonynag yönetimi ise buna misilleme olarak güney kore ile tüm saldırmazlık anlaşmalarını fesh ettiğini ilan etti.  
 
kuzey kore'nin tüm tepkilerine neden olan abd ve güney kore'nin ortak tatbikatı nisan ayı sonuna kadar sürecek. tatbikata 10 bin güney kore ile 3 bin 500 amerikan askeri katılıyor. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;