Yunanistan Ekonomik Krizi
'Koltuğuma bağlı değilim'
AB'nin kurtarma paketini referanduma sunmayacağının sinyallerini veren Yunanistan Başbakanı, 'muhalefetle koalisyon görüşmelerine başlamak istediğini' açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Papandreu'dan geri adım
Sarkozy ve Merkel temkinli
Hükümet kan kaybediyor

ülke ekonomisini kurtarmaya yönelik avrupa birliği (ab) paketini referanduma sunacağını söyleyen yunanistan başbakanı yorgo papandreu, bu kararından vazgeçebileceğini açıkladı.
bakanlar kurulu toplantısı sonrasında partisinin milletvekillerine hitap eden papandreu bunun için, muhalefetin pakete destek vermesi gerektiğini söyledi.
başbakanlık da, referandumdan vazgeçildiği haberlerini yalanladı.
aynı toplantıda konuşan maliye bakanı evangelos venizelos ise, hükümete referanduma gitme planından vazgeçmesi çağrısı yaptı. daha önce referandum kararına destek veren bakan, aralık ayındaki kredi ödemesinin edinilebilmesi için, paketin derhal devreye konulması gerektiğini vurguladı.
venizelos, atina'nın planla ilgili sorumluluklarını yerine getireceğine ilişkin olarak uluslararası ortaklarına 'hemen güvence vermesi gerektiğini' söyledi.
ab, kurtarma kredilerinin devamını paketin kabul edilmesi koşuluna bağlıyor. daha önce serbest bırakılması kararlaştırılan sekiz milyar euroluk kredi de, referandum kararı sonrası dondurulmuştu.
öte yandan reuters haber ajansı, papandreu'nun perşembe gecesi yunanistan parlamentosu'nda düzenlenen oturumda muhalefetle geniş tabanlı bir koalisyon kurulması için görüşmelere başlayabileceğini açıkladığını aktardı. ajansa göre başbakan, "daha geniş çaplı bir uyum için görüşmelere hemen başlanmalı" ifadesini kullandı. papandreu ayrıca, koltuğuna bağlı olmadığını söyledi.
anamuhalefet yeni demokrasi partisi (nd), kurtarma planına destek vermeden önce bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını ve süreç sonunda erken seçime gidilmesini talep ediyor.
özellikle ab’nin en büyük iki ekonomisi almanya ve fransa tarafından yoğun baskı altında olan papandreu hükümeti için, yunanistan parlamentosu'nda cuma günü güvenoylaması yapılacak.
yunanistan hükümeti hafta başında, 26 ekim tarihinde düzenlenen euro bölgesi zirvesinde üzerinde anlaşılan kurtarma paketini referanduma sunma kararı almıştı. haber, ab liderlerini şok etmiş ve avrupa borsaları başta olmak üzere dünya borsalarında keskin düşüşlere neden olmuştu.
lüksemburg'da toplanan zirvede, atina’nın özel bankalara olan tahvil borçlarının yarısının, yani yaklaşık 100 milyar euroluk bölümünün silinmesi için, bu bankalarla anlaşmaya varılmıştı.
borç kesintisinin, atina’nın bugün gayri safi yurtiçi hasılaya (gsyh) göre yüzde 160 seviyelerindeki ab’nin en yükseği olan kamu borcunu, 2020 itibarıyla yüzde 120 düzeyine düşürmesi planlanıyor.
‘amaç referandum değildi’
başbakan, perşembe akşamı milletvekillerine yaptığı konuşmada, “zaten en başta asıl amacım olmayan referandum düzenlenmezse mutluluk duyarım. bütün bu tartışmanın birçok kişiyi kendine getirmesinden memnunum” dedi.
papandreu, “eğer muhalefet kurtarma planını desteklemek için yeniden masaya gelirse, referanduma gerek yok” ifadesini kullandı.
venizelos, atina'nın ortaklarına güvence vermesini istedi. [reuters]
başbakan daha önce yaptığı bir açıklamada, düzenlenecek halk oylamasında yanıt bulunması gereken sorunun, ‘hangi hükümetin ülkeyi yöneteceği değil, yunanistan'ın avrupa'da ve euroda kalıp kalmayacağı’ olduğunu söylemişti.
öte yandan, papendreu'nun referanduma gitme kararından vazgeçebileceği mesajı vermesine, dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren g-20 zirvesine katılan liderler ihtiyatlı yaklaştı.
almanya başbakanı angela merkel, yunanistan'dan açıklama yerine artık hareket beklediğini belirterek, “bizim için önemli olan icraat” ifadesini kullandı.
fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy de, kararın teyit edilmesi halinde avrupa ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılanacağını söyledi.
ortak bir açıklama yapan ab konseyi başkanı herman van rompuy ve ab komisyonu başkanı jose manuel barroso ise, atina'nın kurtarma planını kabul etmesi gerektiğini bir kez daha tekrarladı.
yunanistan başbakanı, sarkozy ve merkel ile konuyu görüşmek üzere, çarşamba günü g-20 zirvesi'nin düzenlendiği cannes’a gitmişti.
almanya ve fransa liderleri, çarşamba gecesi papandreu ile yaptıkları toplantıda atina'ya referandum kararına ilişkin uyarılarda bulunmuştu.
pasok milletvekili kaili, hükümete güvenoyu vermeyecek. [reuters]
hükümet içinde kriz
birçok ab ülkesinden yetkililer, yunan hükümetinin kararını eleştirmiş ve bazıları, üzerinde anlaşılan paketin yeniden müzakere edilmesi gibi bir ihtimalin olmadığını vurgulamıştı.
öte yandan, iktidarda bulunan panhelenik sosyalist hareket (pasok) milletvekillerinden eva kaili cuma günü hükümete güvenoyu vermeyeceğini açıklamıştı. fakat birçok haber ajansı, iktidar partisi içinde hükümete güvenyou vermeyecek daha fazla milletvekili bulunduğunu belirtiyor.
son gelen istifalarla, pasok'un 300 sandalyeli parlamentodaki sandalye sayısı 152'ye gerilemişti. bu sayıya kaili de dahil. hükümetin kurtulması için cuma günü yapılacak güvenoylamasında en az 151 müspet oy alması gerekiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar