Asya - Pasifik

Kore Yarımadası'nda müzakere

Kore Savaşıyla 1953’te ayrı düşen Asya’nın ‘düşman kardeşleri’ Kuzey ve Güney Kore 7 yıl sonra ilk kez aynı masada buluşup ilişkileri normalleştirmeyi görüştü.

Kuzey ve Güney Kore heyetleri sınırdaki askerden arındırılmış köyde buluştular. [Reuters]

kore yarımadası'nda gerilim yaratması muhtemel abd-güney kore ortak tatbikatına iki hafta kala kuzey kore ve güney kore’den üst düzey yetkililer sınırdaki panmunjom köyünde bir araya geldi.

gündemsiz toplanan heyetler, 1950-1953 arasındaki kore savaşı’nda parçalanan ailelerin yeniden bir araya gelmesi konusunda müzakerelerde bulundu.

ulusal güvenlik konseyi yetkilisi kim kyou-hyun’un başkanlık ettiği güney kore heyeti iki kore’nin birleşmesi için bastırsa da kuzey’in önceliği bölgede planlanan abd-güney kore tatbikatının iptal edilmesiydi. güney kore heyeti başkanı kim, görüşmeye girmeden önce yaptığı açıklamada buluşmanın ‘kuzey kore’yle yeni bir sayfa açmak için bir fırsat olduğunu’ söyledi.

iki ülke arasındaki en önemli gerginlik sayılan kuzey kore’nin nükleer programı da görüşmelerin ana gündem maddelerinden biri. kuzey kore nükleer müzakerelere açık kapı bıraksa da güney kore ve müttefiki abd, pyongyang’ın önce tüm nükleer programını terk etmesini şart koşuyor.

'teknik olarak savaştalar'

güney kore, 2008’de bir turistin sınırda öldürülmesinin ardından kuzey’e turistik turları askıya aldı. kuzey kore, ekonomiye sıcak para sağlayan bu turların yeniden başlatılmasını istiyor. 

görüşmeleri değerlendiren seullü kuzey kore uzmanı kim yong-hyun’a göre komünist kuzey bu hamleyle ‘diplomasiyi de ihmal etmediği imajı’ sergilemeye çalışıyor. fransız haber ajansı afp’ye konuşan kim, “kuzey kore, güney kore ile ilişkileri geliştirmeye istekli olduğunu göstermeye çalışıyor. bu sayede güney’den tavizle koparacağını düşünüyor” dedi.

kore savaşı bir anlaşma değil de ateşkesle sonuçlandığından iki ülke de teknik olarak hâlâ savaşta sayılıyor. geçen yıl göreve gelen güney kore devlet başkanı park geun-hye, pyongyang’la daha fazla iletişim sözü verirken, kuzey kore lideri kim jong-un’la bir araya gelebileceğini söylemişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;