Kore Yarımadası'nda gerilim

‘Kuzey Kore, nükleer programa yeniden başlıyor’

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin ABD-Kore Enstitüsü'ne göre, uydu görüntüleri, ülkedeki en büyük nükleer tesisin yeniden faaliyete geçtiğini gösteriyor.

Konular: Asya - Pasifik
Yongbyon Nükleer Tesisi'ndeki soğutma kulesi 2008'de yıkılmıştı. [Reuters]

enstitüye göre, pyongyang yönetimi, nükleer tesisini tam kapasiteyle kullanmak için geniş çapta ve yoğun çalışmalara başladı.

uydu görüntülerini inceleyen enstitü, nükleer yakıt çubuğu üretiminden arda kalan küllerin döküldüğü bir alan bulunduğunu söylüyor. ayrıca yeni yapılan bir çatının üzerindeki islerin ve beyaz lekelerin de bu iddiayı güçlendirdiği ifade edildi.

tahminler, yongbyon nükleer tesisi’ndeki plütonyum reaktörde kullanılmak üzere yakıt çubuğu üretiminin hedeflendiği yönünde. 5 megavatlık plütonyum reaktörü, bu sene yeniden açılmıştı.

2006 ve 2009 yıllarında nükleer test yapan kuzey kore, 2013’ün şubat ayında şimdiye kadarki en güçlü denemesini gerçekleştirmişti. pyongyang yönetimi, iki ay sonra da nükleer cephanelerini zenginleştirmek için 2007’den beri kapalı olan yongbyon nükleer tesisi’ni yeniden açacaklarını duyurmuştu.

kuzey kore’nin, çoğunluğu plütonyumdan oluşan nükleer malzemesinin 6 ile 10 adet arasında bombaya yetebileceği tahmin ediliyor.

eniştenin idamı şüpheleri arttırdı

iki hafta önce kuzey kore lideri kim jong-un, ülkenin iki numaralı ismi olarak görülen eniştesi jang song-thaek’i idam ettirmişti. bu olay, ülkenin nükleer programı hakkındaki korkuları arttırdı. ülkenin iç birliğini kuvvetlendirmek için nükleer deneme gibi askeri provokasyonlara girebileceğinden korkuluyor.

japonya'nın önde gelen gazetelerinden yomiuri shimbun’un iddiası da kuzey kore hakkındaki istikrarsızlık şüphelerini besledi. gazete, kuzey kore lideri kim jong-un’un eniştesinin yardımcılarının ölüm emrini verdiğinde sarhoş olduğunu iddia etti. enişte jang song-thaek'in yakını olarak görülen en az 8 kişinin idam edildiği düşünülüyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;