Dünya

Kore’de tatbikat gerginliği

Güney Kore’nin Sarıdeniz’de top ateşi açması, bölgede tansiyonu yükseltti. Seul ile Washington hafta boyunca tatbikat yapacak.

Haberin Öne Çıkanları

Pyongyang tehdit etti

İki saatlik tatbikat

ABD ile ortak tatbikat başlıyor

Seul yönetimi, Kuzey'den gelebilecek saldırılara karşı donanmasına önemli yatırım yapıyor.
Seul yönetimi, Kuzey'den gelebilecek saldırılara karşı donanmasına önemli yatırım yapıyor. [AP]

İlişkiler gergin

taraflar arasındaki ilişkiler, rum kesiminin doğu akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını başlatmak için girişimlerde bulunmasıyla gerilmişti. eroğlu, yoğunlaştırılmış müzakereler sürerken petrol ve doğalgaz aramanın ertelenmesini istediklerini belirterek, bu gibi hareketlerin görüşmelere menfi etki yapacağı uyarısına bulunmuştu. konuyla ilgili türkiye ve yunanistan'dan da karşılıklı açıklamalar yapılmıştı.

seul yönetimi, resmi olarak savaş halinde olduğu kuzey kore’nin tehditlerine rağmen, tarafların uyuşmazlık kaynağı olan sarıdeniz çevresinde topçu tatbikatı yaptı.

savunma bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, iki ülke arasında anlaşmazlığa neden olan deniz sınırına yakın adalarda düzenlenen tatbikat, yerel saatle 10.00’da (türkiye saati ile 3.00’da) başladı.

açıklamada ayrıca, ‘rutin’ olarak nitelendirilen iki saatlik tatbikat sırasında kuzey kore’den gelebilecek saldırılara karşı hazırlık yapıldığı, fakat böyle bir durumun ortaya çıkmadığı ifade edildi.

yetkililer, planlanan süreç çerçevesinde adalardaki 1400 sakinin sığınaklara sevk edildiğini ve sınırdaki beş adadan güney yönündeki sulara top ateşi açıldığını belirtti.

diğer taraftan, güney kore ve abd donanmaları pazartesi günü, cuma gününe kadar sürecek denizaltılara odaklanan ayrı bir tatbikat başlatacak.  

pyongyang yönetiminden bir yetkili, pazar günü amerikan associated press haber ajansına yaptığı açıklamada, güney kore’nin ve amerika birleşik devletleri (abd) ile güney kore’nin birlikte başlatacakları tatbikatların ‘pervasız bir askeri provokasyon’ olduğu öne sürülerek, kendi bölgelerine saldırı gelmesi durumunda ‘acımasız’ bir şekilde karşılık vereceği tehdidinde bulunmuştu.

sınır gergin

seul, bölgedeki adalarda düzenli olarak topçu tatbikatları düzenliyor. taraflar arasında 1999 yılından beri sarıdeniz’deki itilaf bölgelerinde meydana gelen çatışmalar, onlarca can aldı. en son kuzey kore'nin 2010 yılında güney kore'nin yeonpyeong adasını bombalaması sonucu dört güney koreli asker ölmüştü. kuzey kore, aynı yıl 46 denizci askerin ölümüyle sonuçlanan savaş gemisinin batışıyla ilgili suçlamaları reddetmişti.

taraflar, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp, barış anlaşması imzalamadıkları için hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.

kuzey kore, 1953 yılında birleşmiş milletler (bm) tarafından onayı olmadan çizilen kuzey sınır hattı’nı (northern limit line) 1973 yılından beri çeşitli kereler ihlal etti. pyongyang, sınırın güneye kaydırılması gerektiği görüşünü çeşitli kereler açıklamıştı.

kuzey kore’nin nükleer silah programı batı dünyasını ve bu ülkenin komşularını endişelendiriyor. pyongyang, 2006 ve 2009 yıllarında nükleer deneme yapmıştı. 1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim jong-il’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;