Kürt sorunu
Köşk'ten anadilde savunmaya onay
Cumhurbaşkanı'nın onay verdiği yeni kanun, sanıklara tercüman aracılığıyla 'kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dilde' savunma hakkı tanıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Tercüman seçilecek
'Teşvik amaçlı ödül'
Eşle görüşme imkanı

mahkemelerde anadilde savunma yapmaya imkan tanıyan yasa, cumhurbaşkanı abdullah gül tarafından onaylandı. kanun, resmi gazetede yayımlanmasının ardından da yürürlüğe girdi.
‘ceza muhakemesi kanunu ile ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun’ mahkemeye çıkanlara anadilde savunma hakkı ve hükümlülere cezaevinde eşleriyle görüşme imkanı tanıyor.
yeni kanunla, mahkemeye çıkanlar, savunmasını ‘kendisini daha iyi ifade edebileceği bir dilde’ yapabilecek.
tercüme hizmetleri, il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek. ancak, türkçe dışında bir dilde savunma yapmak isteyenler, tercüman ücretini de ödemek durumunda kalacak.
'teşvik esaslı ödül'
bu arada kanunda, hükümlülere, kurum içindeki veya dışındaki genel durumları ve davranışlarına göre ‘teşvik esaslı ödül’ sağlanması da öngörülüyor.
söz konusu ‘ödüller’ arasında, hükümlülerin eşleriyle cezaevinde görüşebilmelerine yönelik madde de var.
buna göre kapalı cezaevlerinde bulunan evli hükümlüler, en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın ‘mahrem şekilde’ görüştürülebilecek.
söz konusu kanuna göre, maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek.
erteleme; 'terör' suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar, mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulamasına karar verilenlerle, disiplin veya tazyik hepsine mahkum olanlar hakkında uygulanmayacak.
söz konusu yasa, geçtiğimiz hafta, gerginliğin yaşandığı bir kapalı oturumun ardından tbmm genel kurulu’nda kabul edilmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar