Dünya

Kosova ve Sırbistan çözüm yolunda

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Temas olumlu

Muhalifler tepkili

Taraflar AB yolunda

Toplantı, AB arabuluculuğunda yapılan yedinci görüşme oldu. [AFP]

kosova ile sırbistan aralarındaki sorunları çözmek için yedinci kez masaya oturdu. ab'nin aracılık yaptığı görüşmelerde kosova başbakanı haşim taci'yle bir araya gelen sırbistan cumhurbaşkanı tomislav nikoliç, "taraflar ilk defa çözüme bu kadar yakın bir noktaya geldi" dedi.

nikoliç'i doğrulayan taci de, belgrad'la temaslarda önemli ölçüde yol katettiklerini ve sonuçtan 'umutlu' olduğunu açıkladı. 

ilişkilerin normalleşmesi için ab aracılığıyla yürütülen görüşmeler için kosova'ya gelen avrupa komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi stefan füle görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. 

kosova cumhurbaşkanı atifete yahyaga ve başbakan yardımcısı hayredin kuçi ile bir araya gelen fule, müzareke tarihi için tarafların  ilişkilerini normalleştirmesinin gerektiğini hatırlattı.

kosova cumhurbaşkanı yahyaga da füle'nin kosova ziyaretini son derece önemli bir ziyaret olarak değerlendirdi. kosova'nın haziranda müzakere tarihi alacağından emin olduklarını ifade eden yahyaga, ülkesinin gelecek yıl ise avrupa ailesine katılacağını söyledi.

muhalifler tepkili

muhalif  kosova birleşme hareketi ülkenin kuzeyindeki mitrovitsa'nın ayrılmasına karşı çıktılarını aktardı.

protestocular başbakan taci'yi, kosova'da yeni bir sırp otonomisi kurmaya çalışmakla suçladı.

muhalifler, belçika’nın başkenti brüksel'deki diyalog görüşmesinde kosova için olumsuz kararlar alınacağı görüşünü savunuyor. 

iki ülke ab yolunda

ab üyeliği yıllar alabilecek kosova ile üyelik yolunda ilerleyen komşusu sırbistan arasında, tanınma, sınır kontrolü ve kosova’nın kuzeyinde yaşayan sırp kökenlilere ilişkin uyuşmazlıklar bulunuyor. bloğun ülkede aktif bir polis misyonu bulunuyor.

kosova, 17 şubat 2008'de sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. priştine yönetimini, şu anda bm üye ülkelerinin çoğunluğu tanıyor. ab üyelerinden yunanistan, ispanya, slovakya ve güney kıbrıs ise 27 üyeli blok bünyesinde bunu yapmayı reddeden ülkeler.

sırbistan ab nezdinde tam üyeliğe aday ülke statüsünde bu yöndeki çalışmalarına devam ederken, kosova ab ile yürüttüğü program çerçevesinde adaylık statüsü kazanmak için uğraşıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;