Kosova

Kosova'nın da ordusu olacak

Kosova hükümeti, beş bin asker kapasiteli ordu kurulmasını kararlaştırdı. Ancak bu girişime komşu Sırbistan'dan tepki var.

Kosova Silahlı Kuvvetlerinin 5 bin etkin ve 3 bin yedek mensuptan oluşturulması planlanıyor. [Al Jazeera]

kosova dışişeri bakanı enver hocay, avrupa'nın en genç ülkesi kosova'da hükümetin ordu kurulmasını kararlaştırdığını açıkladı. 

hocay, "bu artık kosova'nın güvenlik ihraç edecek güvenli bir ülke olduğunu gösteriyor" dedi.

alınan karara göre kosova silahlı kuvvetlerinin 5 bin etkin ve 3 bin yedek mensubu olacak.

yerel kaynaklar, hükümet toplantısında 'güvenlik güçleri bakanlığı'nın isminin 'savunma bakanlığı' olarak değiştirilmesi kararının da alındığını aktardı.

kararlar kosova meclisi'nin değerlendirmesine sunulacak.

'ordunun kuzey bölgesine girmemesi garantisi'

kosova'nın 2008 yılında topraklarından ayrıldığı sırbistan'dan ordu kurma planına tepki geldi.

sırbistan başbakanı ivitsa daçiç, ilişkileri normalleştirme adına geçen yıl imzalanan brüksel anlaşması'nda kosova'nın ordu kurma olasılığının yer almadığını belirtti.

daçiç, "onlar daha önce bunu duyurdular ancak biz (sırbistan) nato ve kfor'dan (barış gücü), ordunun kurulması durumunda, kfor'un izni olmadan kosova'nın kuzey bölgesine gelmemesi garantisini istedik" dedi. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;