İşgal sonrası Afganistan

'Kur'an protestosunda' kanlı gün

Afganistan'daki Amerikan üssünde Kur'an-ı Kerim yakılmasıyla başlayan gösterilerin dördüncü gününde iki asker dahil 11 kişi öldü.

Konular: Dünya, Afganistan

Haberin Öne Çıkanları

Konsolosluğa girme çabası

Üsse silahlı saldırı

Çok sayıda yürüyüş

Ülkede resmi tatil olan cuma günü başta başkent Kabil olmak üzere, çok sayıda kentte yürüyüş düzenlendi. [AA]

Tartışmalı üs Bagram

bünyesinde afgan mahkumları barındıran bir hapishane de bulunan bagram hava üssü, bu alandaki uygulamalarıyla da tartışma konusu. kötü muamele ve işkence haberlerinin geldiği tesisteki mahkumlar, abd tarafından daha önce söz verilmiş olmasına rağmen halen afganistan yargısına sevk edilmiş değil.

afganistan'da, ülkedeki bir nato üssünde kur'an-ı kerim nüshaları da dahil çok sayıda dini içerikli dokümanın imha edilmesi üzerine başlayan protestoların dördüncü gününde 11 kişi hayatını kaybetti.

cuma günü ülkenin batısında yer alan herat kentinde, abd konsolosluğu’na saldırmaya çalışan yedi protestocu yaşamını yitirdi. baglan bölgesinde bir, kost eyaletinde ise iki kişi hayatını kaybetti.

nangarhar eyaletindeki bir askeri üsse yapılan silahlı saldırıda ise iki abd askeri öldü.

ülkede resmi tatil olan cuma günü başta başkent kabil olmak üzere, çok sayıda kentte yürüyüş düzenlendi. afganistan devlet başkanı hamid karzai'nin bulunduğu devlet başkanlığı sarayı'na doğru yürüyüşe geçen göstericiler 'abd'ye ölüm' sloganları atarken, polis kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı.

kabil'den tepki 

öte yandan afganistan dışişleri bakanlığı, kutsal kitap ve dini dökümanların yakılmasının büyük bir tepki ve üzüntüyle karşılandığını belirterek, "yapılan bu yanlışın şiddetle kınandığını" bildirdi.

dışişleri bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, kur'an-ı kerim'in böyle bir muameleye tabi tutulmasının, uluslararası kamuoyunun tamamını rahatsız ettiği ve vicdanları yaraladığı belirtildi.

ayrıca, abd başkanı barack obama'nın da bu olay nedeniyle afganistan halkından özür dilemiş olmasının washington'un söz konusu olaya hassasiyetle yaklaştığını gösteren bir gelişme olarak görüldüğü ifade edilen açıklamada, "ülkemiz bu konunun takipçisi olmaya devam edecek ve benzeri hadiselerin tekrarlanmaması için gerekli telkin ve ikazlarda bulunmayı sürdürecektir" denildi.

pakistan'dan kınama 

bu arada pakistan hükümeti, afganistan'da bir amerikan askeri üssünde kur'an-ı kerim ve diğer dini kitapların yakılmasını kınadı.

pakistan dışişleri bakanlığı sözcüsü abdul basid, müslümanları inciten olayı 'sorumsuzluk ve kınanması gereken bir davranış' olarak nitelendirirken, ''pakistan halkı ve hükümeti adına bu üzücü olayı en güçlü ve şiddetli şekilde kınıyoruz'' dedi.

basid ayrıca benzeri olayların tekrarlanmamasını istedi.

bagram üssü'nde yaşandı

afganistan'ın başkenti kabil'e yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki bagram üssü'nde yaşananlar, ülke çapında abd ve nato karşıtı protesto gösterilerine yol açmıştı.

taliban ise afgan halkına yabancı askerlerin hedef alınması çağrısı yapmıştı. örgütün sözcüsü zabihullah mücahid, “cesur halkımız, işgalci güçlerin üslerini konvoylarını ve tesislerini hedef almalıdır” ifadesi kullanmıştı. açıklamada, “bir daha kutsal kitaba el sürme cesaretini gösterememeleri için batılılara ders verilmesi gerektiği” kaydedilmişti

daha önce abd savunma bakanı leon panetta da, bagram'da kur'an-ı kerim'e yönelik 'uygunsuz muamele' nedeniyle özür dilemişti. panetta, afganistan'da nato komutasındaki uluslararası güvenlik ve destek gücü'nün (isaf) komutanı john allen'ın olayın 'hızla ve kararlı bir şekilde soruşturulması' çağrısına da destek vermişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;