Kürt sorunu

Kürt açılımında ikinci perde

Habur'da karşılanan PKK'lılarla çöken ilk açılımın ardından iktidar yeni bir adım atıyor, değişen TMK ve TCK ile şiddet içermeyen her düşünce ifade edilebilecek.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

İfade özgürlüğü genişliyor

Kanunlar değişecek

Erdoğan adını 2005'te koydu

2009'daki ilk açılımda İçişleri Bakanlığı yapan Atalay, açılımın sonuç vermemesiyle eleştirilere hedef olmuştu. [AA]
türkiye, yüzyılı aşkın süredir çözmeye çalıştığı kürt sorununa yeni bir demokratikleşme paketiyle çare arayacak. 2009 yılında ilan edilen açılımda içişleri bakanlığı koltuğunda oturan ve yeni kabinede başbakan yardımcılığı görevini üstlenen beşir atalay, paketin ipuçlarını kırıkkale'de verdi. atalay, "şiddet içermeyen her düşünce türkiye'de serbest kalacak. şiddete yol yok, geçit yok, ama şiddet içermeyen her düşünce daha özgür olacak'' dedi.
 
kırıkkale'deki ak parti kongresinde konuşan atalay, yeni bir demokratikleşme paketi üzerinde çalıştıklarını ilan etti. çalışmayla ilgili ayrıntı vermeyen atalay, "terörle mücadele kanunu'ndan (tmk) türk ceza kanunu'na (tck) yargı sisteminin hızlandırılması boyutuna uzanan yeni bir paket üzerinde çalışıyoruz. bu demokratikleşme paketimizin önemli olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.
 
2009 yılındaki ilk açılım, kandil dağı'ndaki kamplardan gelen 34 pkk'lının habur sınır kapısı'nda 20 ekim tarihinde binlerce kişi tarafından gösterilerle karşılanması ve ardından yükselen eleştirilerle darbe almıştı. türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'ın 'milli birlik ve kardeşlik projesi' ismini verdiği açılım, pkk ile ilk çatışmanın başladığı 1984 yılından bu yana 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve 300 milyar dolardan fazla paranın harcandığı sorunu bitirmeyi hedefliyordu.
 
habur'daki karşılama ve reşadiye saldırısı
 
daha habur'daki karşılamanın yankıları sürerken pkk'nın aralık ayında tokat reşadiye'de yedi askerin hayatını kaybettiği saldırıyı düzenlemesi, yine aralık ayı içerisinde demokratik toplum partisi'nin (dtp) anayasa mahkemesi tarafından kapatılması ve peşinden gelen aylarda sürekli çatışmaların yaşanması demokratik açılımın sonuçsuz kalmasına yol açtı.
 
üniversitelerde kürtçe bölümleri açılması ve değiştirilen köy isimlerinin yeniden eski adlarına kavuşturulması gibi hamleler bir heyecan rüzgarı estirse de, kürdistan topluluklar birliği (kck) operasyonlarında yüzlerce kişinin gözaltına alınması ve özellikle 2011 yılının yaz aylarında gerçekleşen pkk saldırılarıyla açılım gündemden tamamen düştü.
 
sürecin kökeni, başbakan erdoğan'ın 2005 diyarbakır mitinginde adını koyarak 'kürt sorunu' demesine kadar uzanıyor.
 
başbakan yardımcısı atalay'ın açıklamalarıyla kürt sorunu'nun çözümü konusunda yeni bir sayfa açılmış oldu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;