Irak

'Kürt petrolü 2 Mayıs’ta piyasada'

Erbil ile Bağdat arasında petrol satışı anlaşmazlığına çözüm için görüşmeler sürerken, Kürt tarafı ihracat tarihi açıkladı. Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürt petrolünün 2 Mayıs’ta satışa sunulacağını söyledi.

Neçirvan Barzani'nin petrol satışıyla ilgili ayrıntılı açıklamayı 1 Mayıs'ta yapacağı belirtildi. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

kürdistan demokrat partisi’ne yakınlığıyla bilinen rudaw internet sitesine konuşan neçirvan barzani, “2 mayıs’ta dünya piyasalarında petrol satışı başlayacak” dedi. barzani, petrolün hangi yolla satılacağı konusuna açıklık getirmedi. barzani’nin perşembe günü konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapacağı belirtildi.

irak başbakan yardımcısı hüseyin şaristani ise erbil-bağdat arasındaki görüşmelerin tıkandığını açıklamıştı.

petrolün dağıtımı ve gelirlerinin paylaşımı erbil ve bağdat arasındaki gerilimin temelini oluşturuyor. daha önce irak kürdistan özerk bölgesi yönetiminin türkiye üzerinden petrol ihraç etme girişimi bağdat engeline takılmıştı.

boru hattı inşa eden ve türk hükümeti ile petrol anlaşması imzalayan kürt yönetimi, geçen yılın sonunda türkiye’ye deneme amaçlı petrol sevkiyatı da yaptı. ancak merkezi hükümet petrolün bağdat üzerinden satılması gerektiğini gerekçe göstererek ihracata izin vermedi.

taraflar ihracattan elde edilecek gelirin nerede toplanacağı ve paylaşımı başta olmak üzere birçok konuda anlaşamıyor. anlaşma sağlanmaması nedeniyle maliki yönetimi kürt bölgesi'nin yıllık bütçesinde kesinti yapmış, erbil ise bu girişime tepki göstermişti.

kaynak: rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;