Ortadoğu
Kürtler'in Esad’a karşı planı hazır
İsyan ülkesi Suriye’de kuzey bölgeleri ele geçiren PYD, kurduğu halk komiteleriyle zengin petrol yataklarına sahip bölgeyi elinde tutmayı planlıyor.
Haberin Öne Çıkanları
PYD boşluğu dolduruyor
Geri vermemeye kararlı
Türkiye endişeli

suriye devlet başkanı beşar esad’ın askerleri yaklaşık üç hafta önce suriye'nin kuzey doğusundaki karakollardan çekildi.
çoğunlukla kürtlerin yaşadığı bölgede kontrolü, pkk'ya yakınlığı ile bilinen kürt demokratik birlik partisi pyd devraldı.
suriye'de ayaklanma başladığından beri bölgeye giren ilk uluslararası kanal al jazeera oldu. al jazeera’ye konuşan pyd üyelerine göre kürtler, sorunsuz bir şekilde ele geçirdiği hakimiyeti esad'a geri vermemeye karalı.
al jazeera ekibi, boşaltılan bir sınır karakolunun yakınında halkla bir araya geldi. burada köylüler, askerleri en son 19 temmuz'da gördüğüklerini söyledi. al jazeera’ye konuşan çiftçi jinar muhammed, "ne zaman gittiklerini bilmiyoruz, bir de baktık ki bina boş. bayrağı yerinden çıkarıp kapıyı kilitledik. zaten bir aydır görevlerini yapmıyorlardı, sadece binanın içinde saklanıyorlardı" ifadesini kullanıyor.
kürtler boşluğu dolduruyor
hükümet güçleri kuzey suriye'de birçok il ve ilçeyi terketti. kürt demokratik birlik partisi pyd, bu güvenlik boşluğunu doldurmak için hemen harekete geçti bölgede gönüllü ve silahsız erkeklerden oluşan halk komitelerini göreve getirdi.
komiteler gün içinde devriye geziyor. kürtlerin denetimindeki kontrol noktalarında nöbette olanlar da var. türkiye bu grupların, yasadışı pkk örgütüne bağlı olduğunu iddia ediyor,
ancak komiteler bu iddiaya kesinlikle karşı çıkıyor.
'pkk türkiye'de pyd suriye'de'
pyd halk komitesi’nden ali abdül kerim "pkk türkiye'de çalışıyor, pyd ise suriye'de. biz onlarla çalışmıyoruz. biz insanlarımızı korumak, silahlı hiçbir grubun buraya girmediğinden emin olmak için buradayız. hür suriye ordusu'nun da, hükümet güçlerinin de buraya girmesine izin vermeyeceğiz" diye konuşuyor.
bazı kontrol noktalarında ise suriye bayrağı da varlığını koruyor. burada hem pyd'nin hem de hükümetin varlık gösterdiği düşünülüyor, ancak pyd halk komitesinden ahmet el deriki, iddiaları reddediyor.
ona göre hükümetin sadece yeni cephelerde savaşacak gücü yok: "istihbarat elemanları zaten burada, her şeyden haberleri var. ordunun geri geleceğini sanmıyorum. belki ileride güçlenirse dönmeye çalışır, ama o zaman da biz izin vermeyeceğiz. zaman, kürt hakları için savaşma zamanı!"
esad yönetiminin kuzey doğu suriye için ne planladığı ise henüz bilinmiyor. tahminlere göre, eğer halep'te savaşı kazanırsa, sıra buraya gelecek zira bölge zengin petrol yataklarına sahip. bölgedeki kürtlerse, suriye'de devrimin bir parçası olduklarına inanıyorlar ve ne olursa olsun, yaşadıkları toprakları bir daha şam'a vermemeye kararlılar.
türkiye kaygılı
suriye’nin bölünmesine karşı çıkan ankara, 900 kilometre uzunluğundaki suriye sınırının tamamında pkk’ya yakın pyd örgütünün baskın olduğu kürt ulusal konseyi tarafından kontrol edilmesini kaygıyla izliyor
silahlı muhaliflerle rejim güçler arasındaki çatışmaların ve sivil ölümlerinin sürdüğü suriye’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde, kürt grupların kontrolü ele geçirdiğine ilişkin haberler ile geçtiğimiz günlerde bazı binalara bu yönde bazı bayrakların çekilmesi, türkiye’nin tepkisine yol açmıştı.
suriye’de kürt grupların son dönemde ele geçirdiği yerleşim birimleri artıyor. mardin sınırındaki kamışlı’da kürtlerin üstünlük sağladığı haberleri geçtiğimiz günlerde türkiye’de endişe uyandırmıştı. kilis'in güneyindeki efrin ve şanlıurfa'nın güneyindeki kobani ile haseke bölgesinde derbesiye, serekaniye, amude ve derik’te de kürtler’in hakim durumda olduğu haberleri gelmişti. son olarak kürtler, efrin kentine bağlı cindirese kasabasını ele geçirmişti.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti.
bunun karşılığında devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar