Ortadoğu
Kuveyt'te dev gösteri
Rejimle muhalifleri karşı karşıya getiren seçim düzenlemesi, meclis binası önünde toplanan 200 binden fazla kişi tarafından protesto edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Olaysız geçti
Yoğun güvenlik
Emir direniyor

orta doğu ülkelerinden kuveyt'te uzun süredir devam eden seçim sistemindeki değişiklik tartışması ve gösterilere yeni bir halka eklendi. başkentteki meclis önünde bir araya gelen dev kalabalık, rejime sesini duyurmak için gösteri düzenledi.
2 milyon 700 bin civarında nüfusa sahip olan ülkede pazar akşamı buluşan 200 binden fazla muhalif, yoğun güvenlik önlemleri altında protesto eylemini gerçekleştirdi.
son iki gösteride polisle eylemcilerin çatıştığı ülkede, bu kez şiddet yaşanmadı. organizatörlerin polise yürüyüş düzenlenmeyeceğini bildirmesi üzerine, güvenlik güçleri dev gösteriye müdahale etmedi.
muhaliflere göre, rejime net protesto mesajı veren pazar akşamki dev gösteri, gelecekte yapılacak eylemlerin bir habercisi sayılabilir.
geçtiğimiz hafta açıklama yapan kuveyt emiri sabah ahmed sabah, muhaliflerin büyük tepkisini çeken seçim yasasından geri adım atılmayacağını belirterek gözdağı vermişti.
'değişiklik hükümet lehine'
kuveyt'te değişen yasayla, bundan böyle seçmenler ülkedeki beş seçim bölgesinden yalnızca bir adaya oy verebilecekler. bu sistemin özellikle bağımsız adaylardan oluşan meclisteki muhalefeti zayıflatacağı savunuluyor. muhalifler, ayrıca yeni dönemde hükümete seçim bölgelerinin sınırlarını kendi lehine olabilecek şekilde değiştirme imkanı tanıdığını öne sürüyor.
19 ekim'de emir tarafından onaylandığından beri yasaya tepkileri dinmeyen muhalifler ise 1 aralık'taki seçimleri boykot edeceklerini belirtiyor.
feshedilen meclisin başkanı ahmed sadun "önümüzdeki seçimleri 35 milletvekilinin boykot etmesi ve kendilerine sunulan bütün teşviklere boyun eğmemesi, bu ülkeye olan sevgilerinin göstergesidir" dedi. sokağa çıkmak istemediklerini aktaran sadun, seçimlerin son gününe dek eylemlerinde kararlı olduklarını vurguladı.
sadun'un yardımcısı halid sultan ise, yemen, mısır ve tunus örneklerini vererek rejimden tekelleşmeyi bırakmasını istedi.
'eski meclis görevde'
muhalifler iktidarın seçim yasasında değişikliğe gitmesinin en büyük nedeni olarak, geçen şubat ayındaki seçimlerde muhalefetin çoğunluğu elde etmiş olmasını gösteriyor. ancak bu seçimlerden beş ay sonra anayasa mahkemesi sonuçları iptal etmiş, haziran ayında meclisi de feshederek, üyelerinin çoğunu hükümetin destekçilerinin oluşturduğu 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirmişti.
meclis, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamamış, meclisi feshetme sözünü yerine getirmemesi sebebiyle hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de oturumları boykot etmişti.
muhalefet, iktidarın bu değişiklikle şubat 2012’de yapılan ve mecliste muhalefetin çoğunluğu elde etmesini sağlayan seçim senaryosunu önlemeyi amaçladığını belirtiyor.
rejim tarafından yapılan düzenlemeleri reddeden muhalifler, durum değişene kadar barışçıl gösteriler yapılması çağrısı yapmıştı ancak iktidar birçok kez bu protesto ve yürüyüşlerin ‘yasa dışı’ olduğunu vurgulamıştı.
kuveyt, 2006’dan beri muhalefet ve iktidar arasında süren anlaşmazlıklar sebebiyle, peş peşe sıra siyasi krizler yaşıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar