Dünya

Kuzey Kore'den füze denemesi

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pyongyang yönetiminin bir gün içersinde üç kısa menzilli füze fırlattığı bilgisini paylaştı.

Haberin Öne Çıkanları

Musudan füzesi endişesi var

Tansiyon yüksek

Güvenlik artırıldı

Askeri yetkililer, testin yalnızca rutin bir tatbikat olabileceğini söyledi. [Yaisog Bonegnasher, Flickr]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

kore yarımadası’nın iki komşusu güney kore ile kuzey kore arasında, abd’nin de müdahil olduğu askeri gerginlik tırmanıyor. güney kore savunma bakanlığı, kuzey kore'nin japon denizi'nde kuzeye doğru üç kısa menzilli füze fırlattığı bildirildi.

paylaşılan resmi bildiride, öğleden önce iki, öğleden sonra bir olmak üzere toplam üç deneme yapıldığı aktardı. bakanlık, atılan füzelerin, hareket kabiliyeti olan fırlatıcılardan gönderildiği bilgisini paylaştı. 

fırlatıcıların kısa menzilli füzeler için yeni dizayn edildiği ifade edildiğini aktaran bakanlık, kullanılan füzelerin adının kn-02 olduğu bildirildi.

askeri kaynaklara göre, deneme veya tatbikat kapsamında fırlatılan füzeler japon denizi'ne düştü.

gelişmenin hemen ardından seul yönetimi, askeri tedbirleri tekrar üst seviyeye çıkardı. güney kore, buna gerekçe olarak devam etmesi beklenen füze denemelerini gösterdi.

öte yandan kuzey kore'nin üst seviyede izlenilmesine devam edileceği açıklandı. askeri kaynaklar, kuzey kore'nin olası bir saldırısı beklenilmiyor olsa da, her türlü tedbirin alınacağını aktardı.

son dönemde, kuzey kore yönetiminin 3 bin kilometre menzilli musudan füzesi denemesinden endişe ediliyordu. japonya hükümeti, söz konusu füzenin kendi hava sahasına girmesi durumunda savunma bataryaları tarafından vurulacağını ilan etmişti. ancak, füzelerin kısa menzilli olduğu ve japon denizi'ne düştüğü belirtiliyor.

bölgede tansiyon yüksek

kuzey kore'nin abd ve bölge ülkeleriyle yaşadığı gerginlik, ülkenin roket ve nükleer denemeleri nedeniyle ortaya çıkıyor. gerilim, özellikle pyonyang'ın 12 şubat’ta üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesinin arından artış gösterdi.

bm güvenlik konseyi, denemenin ardından mart ayında pyonyang'a yönelik yeni bir yaptırım paketi kabul etti. pyongyang yönetimi ise buna misilleme olarak güney kore ile tüm saldırmazlık anlaşmalarını fesh ettiğini ilan etti.  

ayrıca abd ve güney kore ordusu ise kuzey kore yönetiminin itirazlarına rağmen ortak askeri tatbikat başlattı. kuzey kore, iki ülkenin askeri işbirliğine tepki olarak seul yönetimiyle arasındaki direkt telefon hattını kapattı, abd'nin japonya'daki üsleri vurmakla tehdit etti.

abd, 19 mart'ta 'caydırıcı amaçla' bölgeye  b-2 hayalet uçakları gönderdi, kuzey kore ise 27 mart'ta güney kore ile askeri kırmızı hattını kesti.

kuzey kore, 31 mart'ta da güney kore ile 'savaş durumuna' girdiğini açıkladı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;