Dünya
Kuzey Kore'den işçilere yasak
Pyongyang yönetimi, Güney Koreli çalışanların iki ülke arasındaki ortak sanayi bölgesi Kaesong'a girişini durdurdu.
Haberin Öne Çıkanları
861 işçi içeride
179 işçi giremedi
Kerry'den koruma sözü

güney kore, kuzey kore topraklarında ortak işletilen kaesong sanayi bölgesinde çalışan işçilerin bölgeye girmesine pyongyang yönetimi tarafından izin verilmediğini açıkladı.
sanayi bölgesinde şu an için 861 güney koreli işçinin bulunduğunu belirten güney kore birleşme bakanlığı, 179 işçinin ise giriş izni beklediğini aktardı. yapılan açıklamada, yasağın ne kadar süreceği konusunda seul yönetiminin de bilgisinin olmadığı belirtildi.
güney kore savunma bakanı kim kwan-jin, sanayi bölgesinde kalan işçilerin güvenliğinin sağlanması için aralarında en kötü senaryo dahilinde askeri müdahalenin de bulunduğu bütün seçeneklerin değerlendirildiğini söyledi.
yarımadada askeri gerginlik devam ederken, kuzey kore son olarak salı günü, kapalı durumdaki yongbyon nükleer reaktörünü yeniden açma kararı almıştı.
güney kore ve kuzey kore vatandaşlarının birbirlerinin topraklarına geçişleri, hükümetlerin özel izni çerçevesinde yapılıyor. kuzey'deki ortak sanayi bölgesi kaeosong'a güney koreli işçilerin girişine sınırlama getirilmiyordu.
pyongyang yönetimi, abd ve güney kore'nin askeri tatbikatına tepki göstererek 2009'da sınır kapılarını kapatmış ve çok sayıda güney koreli işçi kaesong'da mahsur kalmıştı.
daha önce hiç kapanmadı
al jazeera’nin seul muhabiri harry fawcett, şimdiye kadar iki ülke arasında yaşanan en ciddi krizlerde bile kaesong’un açık kaldığını ve çalışmaların devam ettiğini hatırlattı. fawcett, sanayi bölgesinin kapatılması halinde bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gerçekten büyük zarar görmesi anlamına geldiğini aktardı.
2000 yılında açılan kaesong’da, 123 güney koreli firma yer alıyor. pyongyang yönetimi için büyük bir gelir kapısı olan sanayi bölgesinde, 53 bin kuzey koreli işçi çalışıyor.
abd'den tehdide tepki
öte yandan, abd dışişleri bakanı john kerry, güney koreli mevkidaşı yun byung-se ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, washington'un müttefikini kuzey kore'nin tehditlerine karşı koruyacağını söyledi.
kerry, pyongyang'ın yongbyon nükleer kompleksini tekrar uygulamaya sokacağını açıklamasını, 'provokatif ve ciddi bir hamle' olarak değerlendirdi. nükleer santral, 2007'deki nükleer silahsızlanma görüşmeleri çerçevesinde kapatılmıştı.
abd dışişleri bakanı'na göre, kuzey kore'nin çok uluslu nükleer silahsızlanma görüşmelerine geri dönmesi için hala şansı var.
bölgede tansiyon yüksek
kuzey kore'nin abd ve bölge ülkeleriyle yaşadığı gerginlik, ülkenin roket ve nükleer denemeleri nedeniyle ortaya çıkıyor. gerilim, özellikle pyonyang'ın 12 şubat’ta üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesinin arından arttı.
bm güvenlik konseyi, denemenin ardından mart ayında pyonyang'a yönelik yeni bir yaptırım paketi kabul etti. pyonynag yönetimi ise buna misilleme olarak güney kore ile tüm saldırmazlık anlaşmalarını fesh ettiğini ilan etti.
ayrıca abd ve güney kore ordusu ise kuzey kore yönetiminin itirazlarına rağmen ortak askeri tatbikat başlattı. kuzey kore, iki ülkenin askeri işbirliğine tepki olarak seul yönetimiyle arasındaki direkt telefon hattını kapattı, abd'nin japonya'daki üsleri vurmakla tehdit etti.
abd, 19 mart'ta 'caydırıcı amaçla' bölgeye b-2 hayalet uçakları gönderdi, kuzey kore ise 27 mart'ta güney kore ile askeri kırmızı hattını kesti.
kuzey kore, 31 mart'ta da güney kore ile 'savaş durumuna' girdiğini açıkladı.
Yorumlar