Ortadoğu

Kuzey Suriye'ye ABD yardımı askıda

Washington yönetimi, İslam Cephesi'nin muhaliflerin bazı üslerini ele geçirmesi sonrası bölgeye ‘ölümcül olmayan askeri malzeme’ yardımını durdurdu.

Haberin Öne Çıkanları

İnsani yardım sürecek

Irak transit ülke

ÖSO'dan açıklama yok

ABD, Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere yardımını Irak üzerinden gerçekleştiriyordu. [Reuters]

abd, suriye'nin kuzeyinde beşşar esed rejimine karşı mücadele veren muhaliflere yaptığı yardımı askıya aldı. kararın gerekçesi, islam cephesi güçlerinin cuma günü türkiye sınırındaki bab el-hava'da düzenledikleri operasyon. yedi ayrı grubun birleşmesi ile oluşturulan islam cephesi, bölgede muhalif özgür suriye ordusu'nun (öso) yüksek askeri konseyi’ne ait üsleri ele geçirmişti. 

ankara'daki abd büyükelçiliği sözcüsü ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, muhaliflere yapılan ‘ölümcül olmayan askeri malzeme’ yardımının durdurulduğunu söyledi. bölgeye uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları tarafından gönderilen insani yardımlar ise alınan karardan etkilenmeyecek. 

birleşmiş milletler (bm), salı günü suriye'nin kuzeyinde karadan ulaşılması zor bölgelere havadan gıda ve diğer yardım malzemeleri gönderme kararı almıştı. abd ise bölgeye giden ekipmanlarla ilgili bir envanter kontrolü yapacak. 

washington yönetimi, suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere yaptığı silah dışı askeri malzeme yardımını irak üzerinden gerçekleştiriyordu.

mühimmatın akıbeti belirsiz

suriye’de son aylarda, daha önce rejime karşı savaşan bazı gruplar ile öso birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

islam cephesi’nin cuma günkü baskını neden gerçekleştirdiği ve mühimmat depolarda bulunan ekipmanların akıbeti ise bilinmiyor.

öso yetkilileri son gelişmelerle ilgili olarak herhangi bir açıklama yapmamıştı.

cilvegözü sınır kapısı kapalı 

hatay'daki cilvegözü sınır kapısı, suriye'nin kuızeyinde gece de süren çatışmalar sonrası araç ve yaya girişine kapatıldı.

yolcu ve araç trafiğine kapatılan sınır kapısında yaklaşık 10 kilometrelik tır kuyruğu oluştu.

gümrük ve ticaret bakanlığı karara gerekçe olarak, cilvegözü'nün suriye tarafındaki bab-u hava sınır kapısı'nın, islam cephesi'nin kontrolüne geçmesini gösterdi. kapı daha önce öso'nun kontroündeydi.

suriye'de, mart 2011'de demokratik reform talebiyle başlayan gösteriler daha sonra muhalifler ile rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm verilerine göre ülkede bu sürede 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;