Afrika
Libya hükümetinde istifa
Şehit Aileleri Koruma ve Kayıplar Bakanı Sami Saidi, yeni yönetimi protesto ettiğini açıkladı ve görevinden ayrıldı.
Haberin Öne Çıkanları
Devrim temsil edilmiyor
Zehavi'den şeriat talebi
'Eski isimler var'

libya’da şehit aileleri koruma ve kayıplar bakanı sami saidi, ali zeydan’ın kurduğu yeni hükümete istifasını sundu.
vasat ümmet partisinin başkanlığını da yürüten saidi istifasının önceki rejimle çalışmış bakanlara verilen birçok bakanlıkla ilgili libya’da tartışma ve protesto yaratan yeni hükümeti protesto amaçlı olduğunu belirtti. saidi istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘hükümette devrim temsil edilmiyor. çekilme ve istifa etme kararı aldım’ şeklinde konuştu.
saidi istifasını açıklamakta gecikmediğini, hükümeti oluşturan isimlerin ortaya çıkması sonrası hükümette önceki rejimde çalışmış isimler olduğunun anlaşıldığını kaydetti. bu durumun devrimin hedefiyle çeliştiğini söyleyen saidi, devrimin bir kişinin devrilmesi değil, rejimin değiştirilmesi olduğunu belirtti.
saidi ayrıca hükümete güvenoyu verilme yöntemine karşı temkinli yaklaştığını açıklayarak "güvenoyunu doğru şekilde vermek gerekli. doğru temellere dayalı bir hükümet istiyoruz, devrimin doğruluğunu etkileyebilecek isimler istemiyoruz" dedi.
zehavi'nin şeriat talebi
saidi’nin istifası libya’daki ensaru şeria tugayının önde gelen liderlerinden muhammed zehavi’nin ali zeydan hükümetine yaptığı sert eleştiriyle eş zamanlı gerçekleşti. zehavi temel taleplerinin allah’ın şeriatının getirilmesi olduğunu belirtmiş, ‘terörle’ savaş adıyla cemaatine karşı büyük bir karalama kampanyası ve komplo yürütüldüğünü ifade etmişti.
zehavi al jazeera’ya verdiği mülakatta şeriatın uygulanmasını isteyen herkesin ‘aşırılık, terör ve karanlık olmakla’ nitelendiğini açıkladı ve cemaatinin karalama kampanyasına maruz kaldığını belirtmişti.
zehavi ayrıca ‘bizler din düşmanlarının düşmanlarıyız. dini hayattan ve yönetimden izole etmek isteyen herkes düşmanımızdır’ demişti.
libya’daki siyasi çalışmaya yönelik tutumlarıyla ilgili olarak zehavi ‘allah’ın şeriatıyla hükmedersek imanımız vardır. şeriat ve dinle hükmetmezsek yahudilik, hıristiyanlık ve budizm gibi oluruz’ yollu sözlere yer vermiş ve ‘allah’ın şeriatına boyun eğmeyen her siyasi çalışmayı’ reddettiğini vurgulamıştı.
zeydan'a 'kaddafi' tepkisi
libya meclisi, ekim ayında ali zeydan’ı geçiş döneminin yeni başbakanı olarak seçmişti.
zeydan’ın hükümeti kurmak için açıkladığı 27 kişilik bakan listesi tepki çekmiş, güvenoylaması sırasında meclise eylemciler tarafından baskın düzenlenmişti.
güvenoyu almasına rağmen zeydan hükümetine yönelik geniş kesimlerin tepkisi sürüyor. zeydan daha önceki kaddafi dönemiyle ilişkili bazı isimlere kabinede yer vermekle suçlanıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar