Libya Devrimi
Libya'nın yeni başbakanı Ali Zeydan
Mahmud Cibril liderliğindeki Ulusal Güçler İttifak'in desteklediği isim, meclisteki seçimde 93 oy aldı ve geçiş dönemi için koltuğa oturdu.
Haberin Öne Çıkanları
Sekiz oy farkla
İki hafta süre
Dört aday girdi

libya meclisi, ali zeydan’ı geçiş döneminin yeni başbakanı olarak seçti. mahmud cibril liderliğindeki ulusal güçler ittifak tarafından desteklenen zeydan, pazar akşamı yapılan oylamada 93 oy alırken islamcıların desteklediği rakibi yerel yönetimler bakanı muhammed harari ise 85 oyda kaldı.
al jazeera trablus ofisi müdürü abdulazim muhammed, zeydan’ın bazı bağımsızların verdiği oy sayesinde harari’ye karşı seçimi kazandığını ifade etti. muhammed, seçim yarışına giren iki ismin geçiş dönemi için hükümet programlarını meclise sunmaları sırasında bütün siyasi blokları içine alan ulusal uzlaşı hükümeti kurma sözü verdiklerine işaret etti.
muhammed, başbakanlık makamını kazanan zeydan’ın aynı görevde başarısız olan mustafa ebu şakur sonrası bir ay zarfında seçilen ikinci aday olduğunu açıklayarak zeydan’a pazartesi gününden başlayarak ulusal birlik hükümeti kurması için iki hafta süre verildiğini kaydetti.
zeydan ve harari gelecek seçim dönemi için hükümetin çalışma programlarını sunmuşlar ve mecliste ülkenin karşılaştığı güvenlik ve ekonomik sorunları çözme kapasiteleri etrafındaki soruları yanıtlamışlardı.
seçimde, üçüncü aday abdulhamid nami ise 40 meclis üyesinin tavsiyesini elde edemediği için çekilirken dördüncü aday ibrahim debaşi oturumda yer almadı.
yeni başbakan ali zeydan, al jazeera muhabirine verdiği mülakatta devrimcileri devlet sistemi kapsamında güvenlik projesi içine almak için kendileriyle görüşmelere başladığını belirterek, polis ve ordunun rolünün etkinleştirilmesinin önemi üzerinde durdu, hükümetinin bütün libyalıların hükümeti olacağını belirtti.
ali zeydan kimdir?
1950 libya’nın orta bölgelerinde bulunan vedan kentinde doğan zeydan, hindistan’ın cevahirlal üniversi'tesinde uluslararası ilişkiler alanında mastır yaptı. 1975’ten 1982’ye kadar dışişleri bakanlığında çalıştı ve 1982’den 1992’ye kadar libya’nın kurtuluşu için ulusal cephe üyeliğini yürüttü.
1989’dan günümüze kadar libya insan hakları birliği resmi sözcülüğünü yaptı.
ayrıca geçici meclisin avrupa’daki temsilcisi olarak çalıştı ve libya devriminden sonra kalkınma ve refah için adalet partisi'ni kurdu. başbakanlık makamına aday olmak için istifa etmeden önce kendi seçim bölgesinden milletvekiliydi.
seçilme kriterleri
libya devrimcileri yüksek konseyi, pazar günü meclisin yeni hükümetin yönetimi için seçeceği isimde bulunması gerek şartları açıklamıştı.
alman haber ajansının bir nüshasını elde ettiği resmi bildirisinde konsey, meclisten ve özellikle de partili bloklardan ve oluşumlardan başbakanın seçimine müdahale etmemeleri ve seçimin bağımsız üyelere bırakılmasını talep etti.
konsey siyasi partilerin başbakanın seçimine katılmaması yönündeki eğilimini ‘zayıf bir hükümetin çıkmaması’ savıyla gerekçelendirerek libyalı devrimcilerin ülkenin gelecekteki kazanımı olan anayasa yazımına geçişini teminat altına alma noktasında bitirici söze sahip olduğunu vurguladı.
bildiri başbakanın libya’nın ulusal güvenliğini tehdit edebilecek şekilde çifte vatandaşlık taşımamasının gerektiğinin altını çizdi.
libya devrimcileri yüksek konseyi bütün şehirlerden devrimcilerin bir buluşması olarak görülüyor ve kuruluş bildirisine göre adalet, hukuk ve kurumsal devlet inşa etmek için 17 şubat devriminin hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar