Libya Senusi'yi istiyor | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Libya Devrimi

Libya Senusi'yi istiyor

Moritanya’da yakalanan devrik Libya lideri Kaddafi’nin istihbarat şefinin resmen iadesini isteyen Trablus, mahkemelerine güvendiğini açıkladı.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Bakan güven verdi

Moritanya cevap verecek

Sahte pasaportla yakalanmıştı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Senusi hakkında yakalama emri yayımlamıştı. [AFP]

libya adalet bakanı ali hamdi aşur, libya mahkemelerinin moritanya'da tutuklanan eski lider muammer kaddafi döneminin, istihbarat şefi abdullah senusi'yi yargılayabileceğini söyledi. trablus yönetimi bu çerçevede, senusi'nin resmi olarak iadesini istediğini duyurdu. 

aşur, konu hakkında yaptığı açıklamada, “mahkemelerimiz çok iyi, özellikle de trablus'ta. senusi'yi uluslararası kurallara uygun yargılayabiliriz” dedi. ilgili tarafları senusi'nin libya'da yargılanmasının gerekliliği konusunda ikna edebilmeyi umduklarını belirten aşur, libya'nın bu konuda moritanya ile temasta olduğunu da vurguladı.

bu arada uluslararası polis teşkilatı interpol de, senusi hakkında 'kırmızı bülten' çıkardı.

uluslararası ceza mahkemesi'nin (ucm) hakkında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yakalama emri çıkardığı senusi, dün moritanya'nın başkenti nuakşot'taki havaalanı’nda tutuklanmıştı.

muammer kaddafi'nin kayın biraderi olan senusi, devrik liderin en güvendiği yardımcılarından ve yeğeni seyfülislam kaddafi'nin de yakın danışmanlarından biriydi.

altı aydır kaçıyordu

62 yaşındaki el senusi, sirte’de yakalanmasının ardından öldürülen muammer kaddafi’nin kayınbiraderi ve sağ koluydu.

el senusi, paris’te bir mahkeme tarafından, 1999 yılında 170 kişinin ölümüne neden olan fransız uta havayollarına ait uçağa düzenlenen saldırıya karıştığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 1989 yılında düzenlenen saldırı, lockerbie saldırısıyla aynı yöntem kulanılarak yapılmıştı.     

sennusi kaddafi’nin yakalanarak öldürüldüğü geçen yılın ekim ayından bu yana kaçarak gizleniyordu.  

nijer ve mali’deki güvenlik kaynakları, ekim ayında senusi ve çok sayıda adamının kendi topraklarından geçtiğini duyurmuştu. bundan bir ay sonra libya’nın yeni hükümeti senusi’nin yakalandığı haberini vermiş, ancak haber asılsız çıkmıştı.

kaynak: al jazeera 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;