Libya Devrimi
Libya'da aşiret çatışması
Ülkede son 48 saatte yaşanan şiddet olaylarında en az 15 kişi ölürken, Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil 'silahı bırakın' çağrısı yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
Sabha ve Kufra'da çatışmalar
'Bir araya gelin'
Milis grupları aktif

libya'nın batısındaki ve güneyindeki bazı kentlerde aşiretler arasında çıkan son çatışmalarda en az 15 kişi yaşamını yitirdi.
hükümet sözcüsü nasır el mani, son 48 saattir süren çatışmalarda 89 kişinin de yaralandığını açıkladı. mani ayrıca ordu birliklerinin kontrolü sağlamak için çatışma bölgelerine gittiğini söyledi.
çatışmaların çıktığı bölgeler, libya'nın güneyindeki sabha ile çad ve sudan sınırı yakınlarındaki çöl kenti kufra.
güvenlik yetkilileri, çatışmaların, eski lider muammer kaddafi'nin devrilmesinde önemli rol oynayan zintan tugayları ile kaddafi karşıtı isyana katılmamayı tercih eden el meşaşiye aşireti üyeleri arasında çıktığını söyledi.
iki grup arasında aralık ayında çıkan çatışmalarda da dört kişi ölmüştü.
libya'da; fas, tunus, libya, cezayir ve moritanya'ya yayılan berberilerin bazıları da zintan aşiretine mensup. aşiret üyeleri, libya'da batı dağları bölgesindeki zintan kentine yerleşmiş durumda ve zintan tugayları ile silahlı bir milis gücüne de sahip.
abdülcelil'den çağrı
şiddet olaylarının sürmesi üzerine libya'nın geçici lideri ve ulusal geçiş konseyi (ugk) başkanı mustafa abdülcelil televizyondan halka seslendi. önümüzdeki ay yeni anayasayı hazırlayacak meclisin seçileceğini hatırlatan abdülcelil, bu kritik dönemde herkesin silahı bırakması ve bir arada hareket etmesi gerektiğini kaydetti.
ülkedeki çatışmaları protesto eden bir grup ise, çarşamba günü doğudaki bingazi kentinde yürüyüş düzenledi. çatışmaların son bulmasını ve silah grupların dağıtılarak orduya dahil edilmesini isteyen grup, 'güvenliğe evet, silaha ve kaosa hayır' yazılı dövizler taşıdı.
milislere eleştiri
libya’da 2011 yılının şubat ayında demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra nato desteğiyle silahlı mücadele vermeye başlamış ve ülkeyi 42 yıl yöneten muammer kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle rejim yıkılmıştı.
ülkedeki rejim değişimi sonrasında milis grupların merkezi yönetimden bağımsız olarak hareket ettikleri ve bu silahlı geniş hareket alanına sahip olduğu bir ortam oluşmuştu.
uluslararası topluma göre gruplar, tutsaklara merkezi yönetimin kontrolü dışında işkence yapıyor ve yer yer şiddete başvuruyor.
milis grupları, 2011 ağustos'undan itibaren trablus'taki uluslararası havaalanının güvenliğini sağlamaya başlamış, bölgenin kontrolünü geçtiğimiz nisan ayında ugk devralmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar