Libya Devrimi
Libya'da 'dinci partilere' yasak
Yeni seçim yasasına göre etnik ve dini ideolojiye sahip siyasi oluşumların faaliyetlerine izin verilmezken, Müslüman Kardeşler karara tepkili.
Haberin Öne Çıkanları
'Karar net değil'
Dış yardım yasak
42 yıl sonra ilk

libya’da ulusal geçiş konseyi (ugk), dini ideolojiye sahip siyasi partilerin faaliyetlerini yasakladı. çarşamba günü açıklanan siyasi partiler yasası, 200 koltuklu meclisin belirleneceği seçimlerden iki ay önce kabul edildi.
ugk sözcüsü muhammed el harezi, siyasi partilerin oluşumunu düzenleyen yasanın ‘ulusal bütünlüğü koruyacak şekilde’ düzenlendiğini açıkladı.
harezi, partilerin etnik ve dini ideolojiler üzerine kurulmaması gerektiğini, hükümetin bu tip yaklaşımlarla bölünmesini istemediklerini kaydetti.
ancak yasanın mart ayında libyalı müslüman kardeşler tarafından kurulan özgürlük ve kalkınma partisi (ökp) başta olmak üzere diğer dini grupları tam olarak nasıl etkileyeceği hakkında net açıklama henüz yapılmış değil.
ökp’nin kaddafi’nin devrilmesinden bu yana yapılacak ilk seçimlerde başarılı olması bekleniyordu.
'demokrasi bu değil'
partinin sözcüsü muhammed geyir, yasaya ‘demokrasi bu değil’ sözleriyle tepki gösterdi. geyir, ‘bu yasanın ne anlama geldiğini bilmiyoruz. hiçbir anlamı olmayabilir ya da hepimizin seçimlere katılmasını engelleyebilir” ifadesini kullandı.
ögk genel başkanı sevan, ugk’nin yasanın ne anlama geldiğini açıkça belirtmesi gerektiğini söyledi.
yeni yasayla, siyasi partilerin başka bir ülkede faaliyet gösteren bir partinin uzantısı olması ve ülke dışından finansal destek almasının da önü kapatıldı.
yasaya göre bir siyasi parti kurulabilmesi için en az 250 üyesinin bulunması gerekiyor.
libya'da 42 yıl boyunca siyasi parti kurulması yasaktı. dolayısıyla ülkede bir siyasi partiler yasası da bulunmuyordu. ancak buna rağmen, 19 haziran'da seçimlerin yapılması planlanan ülkede çok sayıda siyasi parti kurulmuştu. kurulan irili ufaklı siyasi parti sayısının 50'den fazla olduğu belirtiliyor.
libya seçim kurulu, seçimlerin zamanında yapılabilmesi için siyasi partiler yasasının bir an önce çıkartılması uyarısında bulunmuştu. haziran ayında yapılacak seçimlerde, anayasayı yazacak bir kurucu meclisin oluşturulması hedefleniyor. 200 sandalyeli kurucu meclisin 120 sandalyesi bağımsız adaylara, 80'i de siyasi partilerin adaylarına ayrıldı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar