Libya Devrimi
Libya'da milislere baskın
Hükümetin kontrolü dışındaki silahlı grupların yasaklanmasının ardından başkent Trablus'ta çok sayıda merkeze operasyon düzenlendi.
Haberin Öne Çıkanları
Trablus'ta operasyon
Açıklama yapılmadı
Silahlı gruplara tepki

libya ordusu, başkent trablus’ta hükümetin kontrolü dışında faaliyet gösteren milislere ait çok sayıda merkeze baskın düzenledi. operasyonlarda kaç kişinin gözaltına alındığı ve ne kadar silaha el konduğu ile ilgili olarak ise henüz bir açıklama yapılmadı.
pazar günü güvenlik güçlerince basılan merkezler, eski lider muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından farklı gruplar tarafından üs olarak kullanılıyordu.
libya ulusal kongre başkanı muhammed el migarif, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, ülkede faaliyet gösteren tüm milislerin hükümet kontrolüne girmesi gerektiğini aksi halde bu grupların yasaklanacağını duyurmuştu.
konuyla ilgili olarak resmi kurumlara direktif verdiklerini belirten magrif, koydukları yasakların uygulanmasının bu kurumlar tarafından takip edileceğini söylemişti.
milislere karşı gösteriler
libya’daki milis gruplara yönelik öfke, özellikle yaklaşık iki hafta önce bingazi'deki abd konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda büyükelçi christopher stevens'ın ve üç amerikalı diplomatın ölmesinin ardından artmıştı.
bingazi'de, kaddafi'nin devrilmesinin ardından toplanan en büyük kalabalık, kent sokaklarında milislerin yasaklanması talebiyle gösteri düzenlemişti.
silahlar taşıyan bir grup gösterici ise bazı üyeleri abd konsolosluğu'na düzenlenen saldırıdan sorumlu tutulan ensar el şeria adlı milis grubunun üssüne saldırmıştı.
libya’da kaddafi’nin devrilmesininin ardından ilk demokratik seçimler temmuz ayında yapılmış ve yeni hükümet o tarihte iş başı yapmıştı. hükümetin baş etmesi gereken en büyük sorunlardan biri milis grupları.
hükümetin, ülkede faaliyet gösteren en güçlü milisleri kendi tarafına çekerek diğerlerini lağvetmesi gerekiyor. hükümet, milislere bazı hayati önemi olan kurumların korunması, sınırların güvenli hale getirilmesi, havaalanı, hastane ve hatta temmuz ayında yapılan seçimlerde bile güvenliği sağlaması için ihtiyaç duydu.
bazı milisler geçen haftalarda hükümet güvenlik güçlerinin anlaşmalı üyeleri olarak çalışmaya başladı, bunlar devletten aylık maaş alıyorlar.
en az 10 bin füze kayıp
libya’da şubat 2011’de, kaddafi karşıtı ayaklanmaların başlamasından önce ülkede en az 20 bin adet omuzdan atılan füze bulunduğu sanılıyordu. bu silahların çoğu nato'nun hava saldırılarında tahrip edilse de binlercesi kayboldu.
nato, libya cephaneliklerindeki yerden havaya atılan en az 10 bin füzenin izini kaybettiğini de açıklamıştı.
ittifak bu silahların izini sürmek için ülkeye uzmanlar gönderse de, silahların bir kısmının kaddafi’ye karşı savaşmalarının ardından silah bırakmayan milislerin elinde olduğu sanılıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar