Libya Devrimi

Libya'da oylar sayılıyor

İki yüz kişilik kurucu meclisi oluşturacak tarihi öneme sahip genel seçimlerde sandıklar kapandı. Liberaller erken zafer ilan etti.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Sandıklar kapandı

Protesto gösterileri

Helikoptere saldırı

Son genel seçimlerin 1964 yılında düzenlendiği Libya'da genç nüfus ilk kez oy kullanıyor. [Reuters]

libya'da halkı, devrimin ardından, ülkenin son 48 yıldaki ilk demokratik genel seçimi için sandık başına gitti. ülkeyi 14 ay boyunca yönetecek kurucu meclis niteliğindeki millet meclisi'nin üyelerini belirleyecek seçimlerde, oy kullanma işlemi sona erdi, sandıklar açılmaya başladı. bu arada liberal eğilimli ulusal güçler ittifakı da, henüz oylar sayılırken zaferini ilan etti. 

oy sayımı tamamlandıktan sonra sonuçlar libya yüksek seçim kurulu bölge temsilciliklerine, bölge temsilcilikleri de sonuçları trablus'taki yüksek seçim kurul'una gönderecek.

yüksek seçim kurulu yetkililerinin verdiği bilgilere göre, nüfusu 7 milyona yaklaşan ülkede, 1 milyon 571 bin 580'i erkek, 1 milyon 294 bin 357'si kadın olmak üzere toplam 2 milyon 865 bin 937 kayıtlı seçmen var. kayıtlı seçmenlerden oy kullananların oranı, yüksek seçim kurulu başkanı nuri el-abbar tarafından gece düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak. seçimler için, seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturulmuştu. 
 
daha önce 19 haziran'da yapılması planlanan seçimler, yüksek seçim kurulu tarafından seçimlere katılacak adayların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları konusunda incelemede bulunmak amacıyla ertelenmişti.

öte yandan, federasyon talep eden protestocular, süreç boyunca seçimleri boykot çağrısında bulundular. 

devrimin merkezi bingazi kentiyle yine ülkenin doğusundaki brega ve ecdebiye'de seçim merkezlerine saldırılar düzenlendi. federalizm yanlıları oy pusulalarını ateşe verdi.

süreç sonunda, 120'si bağımsız, 80'i parti listelerinden seçilen vekillerden oluşacak 200 sandalyeli kurucu meclis belirlenecek.

eski libya lideri muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümetten yönetimi devralacak olan kurucu meclis, ilk oturumunda başkanını belirleyecek ve bir ay içerisinde başbakan seçecek. meclisin anayasa komisyonu'nu belirleme yetkisi ise bir süre önce ugk tarafından feshedilmişti. 

çoğunluk için ilk

son olarak 1964 yılında genel seçime giden ülkede, ilk kez oy kullanacak olan genç nüfus için sürecin nasıl işlediğine dair bilgi veren reklam kampanyaları düzenlendi.

çoğunluğun ilk kez oy kullanacağı için kendilerini neyin beklediğini bilmediklerini belirten  al jazeera trablus muhabiri david poort, seçmenlerin yine de sıcağa rağmen, büyük bir sabırla uzun sıralar oluşturduklarını söyledi.

yüksek seçim kurulu'nun verdiği bilgilere göre, nüfusu 7 milyona yaklaşan ülkede, 1 milyon 571 bin 580'i erkek, 1 milyon 294 bin 357'si kadın olmak üzere toplam 2 milyon 865 bin 937 kayıtlı seçmen oy kullanacak.

federasyon yanlıları protesto ediyor

öte yandan kaddafi rejimine karşı ayaklanmanın merkezi olan bingazi'de 'federasyon' talep ederek seçimlerin ‘adil bir sistem kurulduktan sonra’ yapılmasını isteyenler ile karşıtları ayrı ayrı gösteri düzenledi. 

bingazi'nin davvar en-nehr meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, federasyon istediklerini belirterek, seçmen kartlarını temsili sandıklara attılar. 

seçimlere katılmayacaklarını ifade eden protestocular, libya'nın, eski anayasasında olduğu gibi federatif bir yapı ile yönetilmesi gerektiğini savundu. 

federalizm karşıtı gösteriler ise tahrir meydanı ve tibesti otel önünde yapıldı. göstericiler, seçimlerin normal zamanda yapılması gerektiğini ifade ederek, federasyon isteyen grupları 'ayrımcılıkla' suçladı.

helikoptere saldırı düzenlendi

seçim malzemeleri taşıyan bir helikoptere bingazi kenti yakınında silahlı kişilerce ateş açılması sonucu bir kişi öldü. hayatını kaybeden kişinin seçim komisyonu görevlisi olduğu belirtildi.

ulusal geçiş konseyi (ugk) sözcüsü salih darhub, helikoptere bingazi yakınındaki benina havaalanı'nın üzerinde uçtuğu sırada ateş açıldığını söyledi.

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerinde baş gösteren halk isyanlarından etkilenen libya’da, şubat 2011'de başlayan muahlif hareket kısa sürede iç savaşa dönüştü.  muhalifler nato desteğini aldıktan sonra aşamalı olarak ülkeyi kontrol altına aldı. kaddafi rejimi devrikliderin 20 ekim'de sirte'de öldürülmesi ile son buldu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;