libya savunma bakanı muhammed bergasi, bazı bakanlık binalarının etrafını saran silahlı grupların tehditlerine tepki amacıyla görevinden ayrıldığını ilan etti. ancak başbakan ali zeydan ile görüşen bergasi, kararından üç saat sonra koltuğuna geri döndü.
öğle saatlerinde istifasıyla ilgili yazılı açıklama yapan bergasi, silahlı grupların eyleminin demokrasiye saldırı olduğunu belirtmişti.
başkent trablus'ta bir hafta önce toplanan silahlı gruplar, 2011 yılında linç edilen eski lider muammer kaddafi'nin iktidarında görev yapan kişilerin yeni dönemde siyasetten men edilmesini talep ediyordu. libya meclisi ise, hali hazırda aylardır böyle bir yasa üzerinde çalışıyordu. ancak silahlı milislerin tehdidi karşısında çalışmalarını hızlandıran meclis, tartışmalı bir oturumun ardından geçtiğimiz pazar günü 'siyasetten men' kanunu oy çokluğuyla kabul etmişti.
kaddafi rejiminde hava kuvvetleri komutanı olarak görev yapan bergasi, istifa etmese bile kabul edilen kanuna göre görevinden alınacaktı.
milisler başkentten çekilmedi
kanunun meclisten geçmesine rağmen silahlı gruplar eylemlerine henüz son vermiş değil. meclis sözcüsü, pazartesi günkü açıklamasında hükümetin ve meclisin üzerine düşeni yaptığını belirterek milislerden de sözlerini tutmasını istemişti.
meclisteki bloklardan mahmud cibril başkanlığındaki milli güçler ittifakı, 'muhalefetin tasfiye edilemesine zemin hazırlayacağı' gerekçesiyle kanuna karşı çıkıyordu.
içişleri bakanı aşur şuveyl'in istifa ettiğine ilişkin basında yer alan iddiaları ise başbakanlık yalanladı. açıklamada, bergasi dışında hiçbir kabine üyesinin istifa etmediği vurgulandı.
gerilim dinmedi
ülkede, devrim sırasında kaddafi'ye karşı savaşmış fakat rejim değişikliği sonrası silahlarını bırakmamış binlerce milis bulunuyor. silahlı milisler, daha önce de bakanlıkları hedef almıştı. son haftalarda libya hükümetinin, milisleri trablus’tan uzaklaştırma çabaları yüzünden başkentte gerilim yükseldi.
libya’da 2011 yılının şubat ayında demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra nato desteğiyle eski yönetime karşı silahlı mücadele vermeye başlamış ve kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle eski rejim yıkılmıştı.
ancak, yeni dönemin başlamasının ardından da siyasi istikrar ve gerekli reformlar hayata geçirilemedi. yeni yönetime tepki gösteren gruplar, ülkede 'devrimin yeniden gerçekleştirilmesi' gerektiğini öne sürüyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar