Libya Devrimi

Libyalı bakan istifasını çekti

Kutsal mekanlara yönelik saldırıları engelleyememekle suçlanan İçişleri Bakanı Abdülal, pazar günü bıraktığı görevine geri döndü.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

'Daha kötü olacaktı'

Medyaya tepki

Sufiler hedefte

İç savaşın ardından güvenlik ve istikrar arayan Libya'da mezhep çatışmaları endişe yaratıyor. [Reuters]

ülkedeki güvenlik zafiyeti ve bazı türbelere yönelik saldırıların ardından gelen eleştiriler üzerine istifa ettiğini açıklayan libya içişleri bakanı fevzi abdülal, geri adım attı.

başkent trablus'ta basın toplantısı düzenleyen abdülal, "istifamı sunduğumda bu kararın birçok insanı rahatlatacağını düşünmüştüm. ancak istifamın güvenlik durumunu daha da kötüleştireceğini görünce bu kararı geri aldım" dedi. 
 
halihazırda görevinin başında olduğunu kayeden abdülal, kendisine yönelik medyada ‘acımasız bir kampanya’ yürütüldüğünü de sözlerine ekledi. 
 
devrim sonrası çalkantılı bir dönemden geçen libya'da yaşanan şiddet olayları karşısında yeterince etkin olmamakla eleştirilen abdülal pazar akşamı istifasını sunmuştu.
 
büyük çoğunlukla geçen yılki silahlı isyanda muammer kaddafi rejimine karşı savaşanlardan oluşan içişleri bakanlığı'na bağlı yüksek güvenlik komitesi, eleştirilerin odağında yer alıyor.
 
abdülal’in özel kalem müdürü, içişleri bakanı’nın, hükümeti eleştiren parlamenterlere tepki göstermek ve ülkedeki devrimde pay sahibi olanları eleştirilerden korumak amacıyla istifa kararı aldığını açıklamıştı. 
 
mezhep çatışmaları arttı
 
güvenlik ve bölünme endişelerinin hakim olduğu ülkede son günlerde, türbelerin de aralarında olduğu çok sayıda kutsal mekana düzenlenen saldırılarda artış var. cumartesi günü başkent trablus'ta sufilere ait bir türbenin de içinde olduğu cami, selefiler tarafından buldozerle yıkılmıştı. 
 
cuma günü ise zlitan'daki bir camiyi talan eden saldırganlar, camide bulunan 15 yüzyılda yaşamış islami düşünü sufi din adamı abdülselam el esmer'in külliyesini de yerle bir etmişti. külliye de bulunan çok sayıda kitap ateşe verilmişti.
 
görgü tanıklarının iddiasına göre polis saldırıların üzerini örtmeye çalışıyor ve medyayı bu tür olayların yaşandığı bölgelerden uzak tutmaya çabalıyor. 
 
libya'da farklı mezheplere yönelik saldırılar, saldırılar kaddafi rejiminin ardından görülmeye başladı. iç savaş sonrası ülkede devam eden güvenlik açığının bu tür aşırı islamcı grupların saldırılarına ortam yarattığı düşünülüyor. selefiler, dini liderlere ait türbe ya da mezarlıklara yapılan ziyaretleri islam inancıyla bağdaştırmıyor.
 
libya'da daha önce mart ayında da, ikinci dünya savaşı’nda ölen ingiliz ve italyan askerlerin mezarları tahrip edilmişti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;