Lübnan
Lübnan'da eski bakana suikast
Beyrut'ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, Esed rejiminin karşıtı 14 Mart Koalisyonu'nun üyesi Muhammed Şatah öldü. Suçlamaların odağındaki Hizbullah saldırıyı kınadı.
lübnan'nın başkenti beyrut'ta bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda eski maliye bakanı muhammed şatah hedef alındı.
sağlık bakanlığı, saldırıda şatah'la birlikte 6 kişinin öldüğünü, 71 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
şatah, 2005'te suikast sonucu ölen eski başbakan refik hariri'nin oğlu saad hariri'nin başında olduğu 14 mart koalisyonu'nun üyesiydi.
şatah, başbakanlığı döneminde saad hariri'nin siyasi danışmanlığını da yürütmüştü.
lübnanlı kaynaklara göre, patlama 14 mart koalisyonu'nun, hükümet krizini ele almak için düzenleceği bir toplantıdan hemen önce gerçekleşti.
başbakan necip mikati terörist bir saldırı olarak tanımladığı eylemi hizbullah'ın gerçekleştirdiğini öne sürdü.
saldırının ardından al jazeera’ya konuşan 14 mart koalisyonu taraftarı vehbi katişe, lübnan’da birilerinin diyalog istemediğini söyledi. katişe, “14 mart diyalogdan yana ama diğerleri istemiyor, karşı taraf (hizbullah ve müttefikleri) ılımlı insanları istemiyorlar” ifadelerini kullandı.
gazeteci kasım kesir ise, acilen milli birlik hükümeti’nin kurulması gerektiğini belirterek, “şu anda güvenlik ve siyaset boşluğu var. bu durumdan çıkış için tek yol diyalog masası. lübnan’ın sorunları çok ve kolay çözülemez ama diyalog başlamalıdır” şeklinde konuştu.
saldırıyla ilgili suçlamaların hedefindeki hizbullah ise sorumluluk kabul etmedi. "korkunç bir suç" nitelemesi yapan hizbullah saldırıyı kınadı.
saldırıyla ilgili bir başka kınama da cumhurbaşkanı mişel süleyman'dan geldi.
süleyman, "bu tür olaylarla verilmek istenen mesaj ne olursa olsun, varlıklarını ispat etmek için katliam ve bombalı saldırı dışında başka yol bilmeyen teröristler karşısında lübnanlılar, ülkelerinin birlik ve beraberliğini korumada ısrar edecekler" dedi.
gerginlik lübnan'a sıçradı
suriye'de yaklaşık üç yıldır devam eden iç savaş, lübnan'daki mezhep gerginliğinin de artmasına neden oldu.
mart ayında, suriye iç savaşındaki gelişmelerin yol açtığı krizden sonra lübnan hükümeti istifa etmişti.
yeni hükümet kurulamazken, siyasal partiler de yeni seçim kanunu üzerinde anlaşamıyordu.
başkent beyrut'ta zaman zaman şii ve sünni hedeflere yönelik intihar saldırıları düzenleniyor.
lübnanlı hizbullah örgütüne bağlı şii savaşçılar, suriye'de beşşar esed rejiminin muhaliflerine karşı savaşıyor.
geçtiğimiz ay hüzbullah'a destek veren iran'ın beyrut'taki elçiliğine de saldırı düzenlenmişti.
şatah, suikastten yaklaşık bir saat önce twitter’da paylaştığı bir mesajda, “hizbullah, suriye’nin lübnan’da 15 yıl boyunca güvenlik ve dışişleriyle ilgili sahip olduğu güce benzer bir gücün kendisine verilmesi için bastırıyor” ifadelerini kullandı:
#hezbollah is pressing hard to be granted similar powers in security & foreign policy matters that syria exercised in lebanon for 15 yrs.
— mohamad b chatah (@mohamad_chatah) december 27, 2013
kaynak: al jazeera
Yorumlar