Ortadoğu

Lübnan'da Mikati istifa etmedi

Beyrut'taki bombalı suikast sonrası muhaliflerin istifaya çağırdığı Başbakan, Cumhurbaşkanı Süleyman'ın isteğiyle görevinde kaldı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

İstifa sesleri

Şam karşıtıydı

Çatışmalar çıktı

Beyrut'u sarsan patlama, Suriye’deki savaşın bölgedeki ülkelere de yayılmaya başladığı kaygısına yol açtı. [Reuters]

30 yıllık Suriye işgali

lübnan’da 1975 yılında başlayan iç savaş 1990’a dek sürdü. israil, suriye ve filistin kurtuluş örgütü (fkö) iç savaşın ana aktörleri konumundaydı. savaşın başlamasından kısa süre sonra suriye yaklaşık 16 bin askerle lübnan’a girdi. israil ordusu ise 1978 ve 1982 yıllarında lübnan topraklarını işgal etti. israil, 2000 mayıs'ında güneyde silahtan arındırılmış bir bölge bırakarak lübnan’dan çekildi. suriye askerlerinin ülkeden tamamen çekilmesi ise 2005 yılını buldu.

başkent beyrut’ta cuma günü meydana gelen ve üst  düzey bir güvenlik görevlisiyle yedi kişinin ölümüne yol açan patlamanın sarstığı lübnan'da, hükümet de sallanıyor. muhalif partilerin istifasını talep ettiği başbakan necip mikati, "gitmek istiyorum ama kalacağım" dedi.

cumartesi günü basının karşısına çıkan mikati, görevinin başında olduğunu açıkladı. mikati, cumhurbaşkanı mişel süleyman'a istifa edebileceğini söylediğini, ancak cumhurbaşkanının bunu olumsuz karşıladığı ve 'bir süre' daha görevde kalmasını istediğini belirtti. mikati, cumhurbaşkanı'nın 'olayın kişisel değil ulusal bir mesele olduğunu' söyledini aktardı.

muhalifler cuma günkü saldırıdan suriye yönetimini sorumlu tutuyor.al jazeera muhabiri rula amin'e göre, patlamanın hedefindeki iç güvenlik güçlerinin istihbarat şefi visam hasan, suriye’deki silahlı direnişin önemli destekçilerindendi.

muhalif 14 mart hareketi lideri saad hariri, suriye devlet başkanı beşşar esed'e seslenerek "hasan’ı kimin öldürdüğü gün kadar açık. lübnan halkı bu korkunç suç karşısında sessiz kalmayacaktır. söz veriyorum ki ben de sessiz kalmayacağım" dedi.

'şam suikastler konusunda uzmandır'

ülkedeki dürzi lider velid canbolat da esed’i suçladı. afp’ye konuşan canbolat, "şam rejimi siyasi suikastler konusunda uzman. bizim yanıtımız ise siyasi olmalı. suriye’yi yakan ve şam’ı infaz eden bir devlet başkanı, lübnan’ın yanmasını umursamayacaktır" ifadesini kullandı.

saldırıda hayatını kaybeden hassan, suriye ve hizbullah’ın mercek altına alındığı refik el hariri suikastı ile eski istihbarat bakanı ve esed müttefiki michel samaha’nın tutuklanması soruşturmalarını yürütüyordu. samaha, lübnan’a patlayıcı sokmaya çalışmakla suçlanıyordu.

bombalı saldırıda can veren hasan, 2005 ve 2009’da iki suikast girişiminden de kurtulmuştu. 

şam kınadı

eleştiri ve suçlamaların hedefindeki şam yönetiminden ise saldırıyı kınayan nitelikte bir açıklama geldi.

suriye istihbarat bakanı umran el zuhbi, ‘terorist saldırı” olarak nitelediği olayın ‘korkakça’ olduğunu söyledi ve bu tür saldırıların nerede olursa olsun haklı görülemeyeceğini vurguladı.

iran israil'in işaret etti

saldırıyı kınayan iran yönetimi olayla israil'in parmağı olabileceğini açıkladı. iran dışişleri bakanılığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada saldırıyla lübnan'daki toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürmeyi amaçladığı belirtilerek, lübnan'daki istikrarsızlıktan başlıca medet uman tarafın israil rejimi olduğu belirtildi. 

israil yönetimi ise tahran'ın suçlamalarını 'saçma ötesi' olarak değerlendirdi. 
 
çatışmalar yaşandı

cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşen bombalı saldırının ardından, beyrut’un bazı bölgelerinde ve güney kenti seyda’da öfkeli protestocular akşam saatlerinde lastik yakarak yolları kapattı. ülkenin kuzeyindeki trablus kentinde ise esed destekçisi aleviler’in yaşadığı bölge ile sünni bölgesi arasında çatışmalar çıktı.

beyrut'un eşrefiye semtinde, hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bölgede gerçekleşen patlamada 86 kişi de yaralanmıştı. saldırı, lübnan’da son dört yılda gerçekleşen en şiddetli patlama olarak kayıtlara geçti.

al jazeera muhabiri amin, bölgenin hala kordon altında olduğunu ve katı güvenlik önlemleri alındığını aktardı. patlamanın ardından hükümet soruşturma başlattı, muhalifler ise acil toplanan mecliste hükümetin istifasını istedi.  

cuma günü yaşanan patlama, 1975-1990 yılları arasında iç savaş yaşanan ülkede mezhep çatışmalarının yeniden alevlenebileceği korkusunu doğurdu. 

lübnan'da bombalı saldırılar

eylül 1984: beyrut’ta abd büyükelçiliği’nde düzenlenen saldırıda 25 kişi öldü.

mart 1985: beyrut’ta bomba yüklü aracın patlaması sonucu 55 kişi hayatını kaybetti.

ağustos 1986: beyrut’ta bomba yüklü aracın patlaması sonucu 17 kişi öldü

şubat 2005: lübnan eski başbakanı refik hariri’nin de aralarında bulunduğu 17 kişi hayatını kaybetti.

aralık 2005: lübnanlı gazeteci ve eski milletvekili gebran tueni öldürüldü .

haziran 2007: bomba yüklü aracın patlaması sonucu suriye karşıtı hukukçu, milletvekili valid eido ve oğlu beyrut’ta hayatını kaybetti.

eylül 2007: milletvekili antwan ghanem öldürüldü.

ağustos 2008: trablus’ta 10 asker ve sekiz sivil hayatını kaybetti.

mart 2009: filistin kurtuluş örgütü’nün lübnan’daki temsilcisi kemal medhat’ın da aralarında bulunduğu beş kişi sayda kenti yakınındaki filistin mülteci kampı el miyye’de öldürüldü.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;