Ortadoğu
Lübnan'da ölü sayısı artıyor
Ülkenin kuzeyindeki Trablus kentinde Sünnilerle Şiiler arasında süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi.
Haberin Öne Çıkanları
Çatışmalar alevlendi
Gece yedi kişi öldü
Keskin nişancılar sokaklarda

suriye’de yaşanan iç savaşın etkileri komşu lübnan’da da hissediliyor.
ülkenin kuzeyindeki liman kenti trablus’ta suriye devlet başkanı beşşar esed yanlıları ile muhalifleri destekleyen taraflar arasında çarşamba gecesi yaşanan mezhepsel çatışmalarda yedi kişi öldü, 50 kişiyse yaralandı.
kentte sünnilerle şiiler arasında pazar gününden gününden bu yana süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 20’ye, yaralananların ise 170'e yükseldi.
suriye’de mart 2011’de muhalif kuvvetler ve rejim güçleri arasında başlayan çatışmalar bir süredir lübnan’da da etkisini gösteriyordu. bölge akinlerine göre çarşamba gecesi en sert çatışma yaşandı.
bölge halkı gece boyunca makineli tüfek ve top seslerinin duyulduğunu söyledi. kentte sabah olurken ağır silahların sesi kesildi, ancak keskin nişancılar atış yapmaya devam ediyor.
düşmanlık alevlendi
trablus’un bab tebbane bölgesinde bulunan sünniler, suriyeli muhalifleri destekliyor. bu kişiler esed’i destekleyen alevilerin yaşadığı cebel muhsin mahallesi ile çatışma halinde. bu iki grup trablus’ta on yıllardır zaman zaman çatışmaya giriyor.
ancak suriye’de yaşnan iç savaş iki grup arasındaki husumetin yeniden alevlenmesine neden oldu. her iki taraf da birbirini suriye’deki çatışmalara destekledikleri tarafa silah göndererek müdahil olmakla suçluyor.
hizbullah'dan esed'e destek
suriyeli muhaliflerin kontrolünde olan ve günlerdir süren aralıksız bombardımanın 20 bin kişiyi mahsur bıraktığı hums kentinin kuseyr kasabası, lübnan hızbullah’ı destekli, suriye ordusuna ait ağır silahlar ve savaş uçakları tarafından hedef alınıyor.
suriyeli aktivistlere göre trablus’taki çatışmalar esed güçlerinin hizbullah'ın desteğiyle suriye'deki hums kentinin kuseyr kasabasına yaptığı saldırıların ardından yeniden alevlendi.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan öldü. uluslararası toplum, krizi sona erdirmenin yollarını arıyor.
muhalifler esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi şubat ayında silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar