Balkanlar

Makedonya'da erken seçim çağrısı

Bütçe anlaşmazlığı sonrası seçimlerin öne alınmasını isteyen muhalefete destek veren göstericiler, başkent Üsküp'te ana yolları kapadı.

Haberin Öne Çıkanları

Konvoylar oluşturdular

Kürsü işgali

AB'den 'uzlaşın' çağrısı

Makedonya'da iktidar karşıtı protesto gösterileri bir aydan uzun süredir devam ediyor. [AA]

makedonya'da sokaklara dökülen göstericiler, genel seçimlerin erkene alınıp, mart ayındaki yerel seçimle birleştirilmesini istedi.

muhalefet partilerini destekleyen protestocular, pazar günü başkent üsküp'ün ana caddelerinde araçlarla konvoylar oluşturdu. başbakanlık ve parlamento binalarının bulunduğu caddede arabalarından inen göstericiler, hükümet karşıtı sloganlar atarak başbakan nikola gruevski'den istifa etmesini istedi. 

eylemde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan muhalefet partilerinden makedonya sosyal demokratlar birliği'nin genel sekreteri andrey petrov, erken seçim çağrısı yaptı. petrov, ''24 aralık'ta devlet kurumlarının kaybettiği meşruiyet ancak bu şekilde yeniden kazanılabilir. aksi takdirde parlamentoya dönmeyeceğiz ve yerel seçimlerde kesinlikle yer almayacağız '' dedi.

milletvekilleri çıkarılmıştı

makedonya'da bir ayı aşkın süredir devam eden protestoların çıkış noktası, iktidar ve muhalefetin 2013 bütçesi üzerinde anlaşmaya varamamalarıydı.

iktidardaki milli birlik demokrat partisi geçen ay ülkenin bütçe açığını kapatmak için dünya bankası'ndan 250 milyon euro kredi alınmasını istemişti. sosyal demokratlar birliği ise bütçede kesintiye gitmeyi ve milletvekili harcamalarını azaltmayı teklif etmişti.

sosyal demokratlar birliği milletvekilleri, önerileri dikkate alınmayınca meclis kürsüsünü işgal etmişti. bunun üzerine güvenlik görevlileri, muhalefet milletvekillerini meclis dışına çıkarmış, iktidar partisinin milletvekilleri borçlanmaya izin veren 2013 bütçesini onaylamışlardı.

muhalefet, bu şekilde onaylanan bütçenin geçerli olmadığını savunuyor ve o günden beri meclis toplantılarına katılmıyor.

füle ziyaret etmişti

olayların büyümesinin ardından geçen hafta, avrupa komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi stefan füle, makedonya'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş ve taraflardan uzlaşmalarını istemişti

makedonya cumhurbaşkanı gorge ivanov da ülke için en önemli sürecin ab üyeliği olduğunu söylemişti. ivanov, gösteriler sürerken uzlaşma sağlanmazsa, inisiyatif kullanabileceğini de belirtmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;