Afrika

Mali için 45 gün süre

BM Güvenlik Konseyi, çoğunluğu isyancıların kontrolündeki Batı Afrika ülkesine yönelik askeri müdahale için ayrıntılı plan hazırlanmasını bekliyor.

Konular: Dünya
Mali'de 11 Ekim tarihinde binlerce kişi Batı Afrika ülkelerinin askeri müdahalesini istemedikleri gerekçesiyle sokaklara çıkmıştı. [AFP]

mali'de devam eden krizle mücadele için fransa'nın gündeme getirdiği taslağı onaylayan bm güvenlik konseyi, batı afrika ülkelerine, askeri müdahalenin ayrıntılarını ortaya koyan bir plan oluşturmaları için 45 gün süre tanıdı. cuma günü toplanan güvenlik konseyi'nin karar tasarısında, paris yönetiminin teklifinde yer alan 30 günlük süre daha gerçekçi olması açısından 45 güne çekildi.

güvenlik konseyi, bm genel sekreteri ban ki mun’dan batı afrika ülkeleri ekonomik topluluğu (ecowas) ve afrika birliği  ile birlikte çalışarak, konsey’e 45 gün içinde ayrıntılı ve uygulanabilir önerilerin yer aldığı, uluslararası güç göndermek için hazırlık planı sunmasını istedi.

askeri müdahalenin detaylarının belli olmasının ardından bm'nin ikinci bir karar geçirerek müdahaleye yeşil ışık yakması gerekiyor. ancak bunun yıl sonundan önce hayata geçmesi beklenmiyor.

mali'nin başkenti bamako'daki yönetim, ülkenin kuzeyini isyancılardan temizlemek için bm’den daha önce batı afrika askerlerinden oluşan bir uluslararası gücü ülkeye göndermesini istemişti.

bm'den taraflara mesaj

bamako’daki yetkililer, tuareg isyancıları ve kuzeyi kontrol eden islamcı savaşçılara çağrıda bulunan bm, taraflardan bir an önce ikna edici bir müzakere sürecine dahil olmalarını istedi. konsey üyeleri, müzakere sürecinin sürdürülebilir siyasi çözüm, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğü çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

konsey, karar metninde ülkenin kuzeyinde güvenlik durumunun ve insani durumun kötüye gitmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. metinde el kaide’nin de aralarında bulunduğu islamcı militanların, bunlara bağlı grupların ve diğer aşırıcı toplulukların artarak bölge ülkeleri de etkilemesinden kaygı duyulduğu ifade edildi. ayrıca, mali'de bulunan bm barış gücü misyonu'nun süresi de, 15 ekim 2013 tarihine kadar uzatıldı.

darbe sonrası kaos

mali'nin başkenti bamako'da 21 mart'ta düzenlenen askeri darbe sonrası, yönetim ve ordunun organize olamaması sonucu iktidar boşluğu ortaya çıkmıştı.

askeri birliklerde gözlenen motivasyon eksikliğinin de etkisiyle, uzun zamandır ülkenin kuzeyini ele geçirmek için savaşan ve içlerinde aşırı dinci grupları da barındıran ayrılıkçı tuaregler, ülkenin kuzeyini ele geçirmişti.

daha sonra aşırı dinci gruplar, tuaregleri ekarte ederek, bölgenin kontrolünü almış ve islami hukuk uygulamaya başlamıştı.

bu gruplar şu anda, ülkenin üçte ikisine tekabül eden azavad bölgesini fiili olarak kontrollerinde tutuyor.

kaynak: al jazeera ve ajansla

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;