Afrika
Mali'de türbelere yeni saldırılar
Ensar Din örgütü üyeleri, Timbuktu'da UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki dört anıt mezarı daha tahrip etti.
Haberin Öne Çıkanları
'Hepsi yıkılacak'
İslam alimlerine ait
Kültür mirası listesinde

afika ülkelerinden mali'de faaliyet gösteren ve el kaide ile bağlantılı olan ensar din örgütü savaşçıları, tarihi timbuktu kentindeki türbeleri ve anıt mezarları yıkmaya devam ediyor.
timbuktu turizm bürosu müdürü sane chirfi, tarihi önemi bulunan müslüman alimlere ve din adamlarına ait dört anıt mezarın örgüt üyelerince yıkıldığını söyledi.
fransız haber ajansı afp'ye konuşan ensar din örgütünün lideri abu dardar ise "timbuktu'da tek bir anıt mezar veya türbe kalmayacak, allah bunlardan hoşlanmıyor" dedi.
mali'de geçtiğimiz mart ayında yapılan askeri darbe sonrası ortaya çıkan otorite boşluğundan yararlanan silahlı örgütler ülkenin kuzeyinde denetimi ele geçirmişti. ensar din örgütü, unesco dünya kültür mirası listesinde yer alan, timbuktu kentindeki bazıları 14. yüzyıldan kalma 16 anıt mezardan, yedisini yıkmıştı.
uluslararası ceza mahkemesi, anıt mezarlara karşı yapılanların savaş suçu kapsamına girdiği uyarısında bulunmuş ancak ensar din uyarıyı dikkate almamıştı.
'bm kararına tepki'
tarihçiler yıkılan mezarların afrika'daki islam tarihiyle ilgili önemli ipuçları barındırdığını belirtiyor.
timbuktu halkı ise anıt mezarların yıkılmasını, örgütün mali'nin kuzeyinden çıkarılması için uluslararası askeri müdahaleye onay veren son bm kararına tepki olarak değerlendiriyor.
bm güvenlik konseyi geçtiğimiz hafta perşembe günü mali’nin silahlı örgütlerden kurtarılması için afrika birliği öncülüğünde yapılacak bir askeri müdahale oy birliğiyle karar vermişti.
timbuktu gibi islamcı örgütlerin denetimine geçen gao kentinde ise batı afrika tevhid ve cihad hareketi, iki kişinin şeriat kuralları gereğince ellerinin kesildiğini duyurdu. örgüt şeriat yasalarına aykırı davrananların benzer cezalarla karşılacağı tehdidinde bulundu.
mali'de bugün islamcı örgütlerin hakim olduğu bölgelerde geçtiğiz aylara kadar laik ve ılımlı tuareg halkı yaşıyordu. mali'den bağımsızlığın kazanmak isteyen tuaregler bu amaç uğruna, askeri cuntanın başa geçmesinden sonra söz konusu örgütlerle işbirliğine gitmiş ancak taraflar bir süre sonra karşı karşıya gelmişti.
radikal islamcılar, tuareglerle çıkan çatışmalardan büyük oranda galip ayrılarak, ülkenin kuzeyinde fransa büyüklüğünde bir coğrafyada kontrolü ele geçirmiş; tuaregleri timbuktu, kidal, gao, menaka ve son olarak moritanya sınırındaki lere bölgelerindensürmüştü.
taliban'ı hatırlattı
ülkede el kaide bayrağı dalgalandırmaya başlayan ensar din ile batı afrika tevhid ve cihat hareketi, amaçlarını ‘önce mali’ye, sonra afrika'ya ve son aşamada dünyaya şeriatı getirmek’ olarak açıklıyor.
tüm dünyanın dikkatini bu iki grubun üzerine çekmesi ise 1995’te taliban’ın afganistan’da iktidarı ele geçirmesiyle yaşanan görüntülerin benzerlerinin mali’de de yaşanmasıyla gerçekleşti.
iki grup kontrol ettikleri bölgelerde müziği yasaklamış, timbuktu'daki bazı camileri, türbeleri ve anıt mezarları yıkmıştı.
selefilik’ten etkilenen bu gruplara göre, türbe ve benzeri yapılar 'allah'a şirk koşmak' anlamına geliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar